2020. április 10., péntek

Kirándulás - Nagyesztergár

A múltkori tervek közül ma a nagyesztergári kört valósítottuk meg. 15,5 km volt, szint nélkül.

Térkép:


A településről a kéken indultunk, jópár - még józan - falusi férfi mellett elhaladva, akik sütögetéshez készülődtek. Aranyosak voltak amúgy, köszöntünk, ők megdícsérték a kutyákat, mi megkérdeztük, hogy előhúsvéti ünneplés történik-e, illetve reméljük a sör mellett tömény is van, utóbbiról pedig biztosítottak minket :D

Az odaúton végig igazi tavaszi, virágos, üde patakmederben haladtunk, a Gaja mentén.









A középszakaszon kb 1,5-2 km-t sajnos műúton kellett megtenni - bár elég kicsi forgalmú műúton. A Nagy-Csiga-hegyet megkerülve, visszafelé a Felsőperére vezető tanösvényen, majd jelöletlen úton haladtunk, felmásztunk az igen magas (437 m) Kis-Csiga-hegyre, ami egészen és kereken 7 méterrel alacsonyabb a Nagy-Csiga-hegynél (444 m)... nagyon komoly :D

Newton nem volt hajlandó ilyen nevetséges dolgokra, mint fára mászás..

A Felsőperére vivő út, a Csengő-Bongó tanösvény része

Kamilla kreatívkodik...


Nyúl élvezi a fürdőt
Ezután szépséges szántóföldek között gyalogoltunk - persze most is belefutottunk a kedvencembe, amikor úgy kerítenek le egy részt, hogy egyszerűen az utat is elzárják. Te meg pislogsz mint a tarlóbéka, hogy mostakkormerre? Hála égnek a villanypásztorba, ami a vetést volt hivatott védeni a vadaktól - szerintünk mondjuk simán átugorják - nem volt áram, plusz Gábor hero volt és leakasztotta az alsó két kötelet, átbújtunk, aztán visszaraktuk a helyére őket. Persze ilyenkor valószínűleg magánterületsértést követünk el (nem biztos), de ha ezen át megy az egész addig (és utána is) szabadon járható, faluba tartó út, kikerülni a területet nem tudod, meg összesen párszár méteren tart a lezárt rész, akkor mit csinálj?? Sírdogálj a villanypásztor tövében? Hát, mi bevállaltuk.. nem volt semmi gond hálagének.

Na.. ilyen úton egyszercsak: kerítés.. az út persze megy tovább, te meg nézhetsz



A falu határában megpihentünk a Pusztatemplomnál, ami mára már csak egy emlékhely, az egykori Esztergár település templomának és temetőjének emlékét őrzi. Nagyon jó volt itt üldögélni egy kicsit, főleg, hogy közben rádöbbentünk, Nagypéntek van.






Csodaszép, igazi tavaszi kirándulás volt, sok patakmenti résszel - így a melegedő időjárás sem volt kihívás a kutyáknak sem... időről-időre lehűtötték a kis lábaikat és ittak a hűvös vízből. Szóval nekünk nagyon tetszett, ajánljuk szeretettel.


Tavaszi virágos kuttyok



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése