Alább a recept is megtalálható! :)
Ez a recept többféle zöldséggel is elkészíthető, így különböző színű kekszeket állíthatunk elő. Minden alapanyaga alkalmas emberi fogyasztásra is, bár számunkra a só hiánya miatt kissé íztelen lesz :)
Hozzávalók:
Sárga kekszhez: 3 db nagy, érett banán - a megtisztított banánt turmixgéppel pépesítjük
vagy
Rózsaszín kekszhez: 2-3 dl céklapép - a megtisztított céklát kevés vízben megfőzzük, majd turmixgéppel pépesítjük
vagy
Zöld kekszhez: 500 g spenót püré - legegyszerűbb fagyasztottat venni
vagy
Narancssárga kekszhez: 2-3 dl sütőtökpép - a megtisztított sütőtököt megsütjük vagy kevés vízben főzzük, majd turmixgéppel pépesítjük
Közös összetevők:
500 g teljes kiőrlésű búza- vagy tönkölyliszt, és finomliszt vegyesen
100 - 150 g mangalica- vagy kacsa- vagy libazsír
1 db egész tojás
100 - 150 g reszelt trappista vagy más zsíros sajt
A lisztet először a zsírral elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi összetevőt és alaposan összegyúrjuk. A zöldségpép a hozzáadáskor langyos lehet, meleg ne legyen. Ha a tészta túl lágy maradna, liszttel sűríthetjük kicsit.
Pihentessük a tésztát.
Nyújtsuk ki a tésztát kb fél centi vékonyra, majd tetszőleges formákkal szúrjuk ki a kekszeket.
200 °C-os sütőben kb. 20 perc alatt süssük ki. Én meg szoktam forgatni őket, de az én gázsütőm alulról éget, még a legalacsonyabb fokozaton is :(
A keksz sokáig eláll, de nem szabad zárt zacskóban tartani, hagyjuk levegőzni, így száraz marad.
Newton meg van őrülve ezért a kekszért, mindegy melyik ízben sütjük :) Asszírka nem annyira szereti, de neki van néhány kulináris hülyesége, ezt pl. szerintem túl keménynek találja... :D
Jó sütögetést!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése