2020. április 13., hétfő

Kirándulás - Bakonyszücs

Mivel minden más program törlődött, kirándulni járunk - enélkül meg is őrülnénk a két kutyával..

Ma kissé stresszesen indultunk, mert a Húsvét miatt fokozott ellenőrzés van az utakon, aztán nem volt kedvünk vitatkozni a törzzsel, hogy mi csak kirándulni megyünk (amit amúgy szabad), abból is a világ végére... utóbbi okból kifolyólag Bakonyszücsöt választottam, meg egy Bécsi-árok kört.

Végül megúsztuk rendőrök nélkül, a kocsival pedig még a faluból is kimentünk, nehogy valaki nekünk essen, hogy miattunk fog kihalni mindenki. Szóval jóval kijjebb, a temető mellett álltunk meg, hála égnek sehol egy lélek. Itt már megnyugodtunk.

Tudtam, hogy ebben a túrában nem lesz semmi különös - így is volt - viszont láttunk egy csomó érdekes állatot és így Gábor is boldog volt :) Többek között búbosbankát, örvös légykapót, hollót, egerészölyvet, homokfutrinkát, szarvast, a növények közül a hagymás fogas-ír és az erdei madársóska volt az idei túrákon újdonság :)

Egy szép réten keresztül értük el a zöld jelzést, majd a zöld +-on végigjártuk Bécsi-árkot. Még a piros jelzésbe való csatlakozás (és a Kőris-hegy) előtt, jelöletlen úton (Nyírmegyi-út) fordultunk vissza Bakonyszücs felé. 14,5 km volt, 300-as szinttel, amit az odaúton, a Bécsi-árokban, lassú, de majdnem folyamatos emelkedéssel vettünk tudomásul. 4,5 óra alatt tettük meg a kört.

Térkép:



A Bécsi-árok felső szakasza és a visszaút egy része is eléggé igénybe veszi az ember lábizmait, egyenetlen, gépek által járt út, tele falevelekkel, kisebb-nagyobb gallyakkal, fél fákkal, kövekkel, görgetegkaviccsal. Jó kis edzés :)


Több helyen voltak kicsi, körbekerített részek, valószínűleg valamilyen ökológiai vizsgálat kvadratjai lehetnek


A Bécsi-árokban

Gábor azt mondta, olyan fotót csináljak róla, mint amilyet a madarászokról szoktak..


Erdei madársóska


Hagymás fogas-ír

A száron, a levélnyél tövében látszanak a lila kis "hagymák" (sarjgumók)


Asszírka beásta magát a levelek közé :D

Lépcső - valakiknek

Összességében kellemes kirándulás volt, mostanra pedig tökéletes. Elfáradtunk mindannyian :) Ismételni nem nagyon hiszem, hogy fogjuk, de nagyon jó mindig új utakat, tájakat megismerni - annak ellenére, hogy több mint 10 éve járom a Bakonyt, még mindig találok olyan helyeket, ahol nem voltam - és ez csodálatos :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése