2020. április 30., csütörtök

Elsőkutyás kérdések/válaszok II. - kölyökkutya

1. Mit tud egy kölyökkutya?

Nyugodjunk meg, pont annyit, mind egy csecsemő. Bekakál, bepisil, sír, sokszor eszik és mindent meg kell tanulnia, mert fogalma sincs semmiről. És ez pont jó is így. Aztán: rágcsál, megharapdál minket a tűhegyes fogaival, felugrál. Ettől kölyökkutya. Bőven tökéletes a kiskutyánk, ha stabil alapokat kaptunk - egészséges, jó idegrendszerrel. A többi rajtunk múlik.

2. Mit csináljak vele, amikor hazavittem?

Az első pár napban ismerkedjünk, szokjuk egymást. Ismertessük meg vele fokozatosan a helyet, ahol élni fog. Játsszunk sokat. Etessük a boxában. Ha elfáradt, próbáljuk rávenni, hogy a boxban aludjon (csalogassuk vagy finoman tegyük be) és hagyjuk ott békén. Aludjunk vele egy helyiségben, közel egymáshoz, érezze a szagunkat, hallja, ahogyan alszunk. Az éjszakai sírást próbáljuk figyelmen kívül hagyni (a közelség segít a nyugalomban). Amikor etetjük, játszani hívjuk, kedvesen szólítsuk a nevén.


3. Mikor lesz szobatiszta és hogyan? Ha bepisil, belenyomjam az orrát?

Az, hogy mikor lesz szobatiszta egy kutya, tőlünk is függ. A titok csak a minél gyakrabban történő levitel. Ahány hónapos a kiskutya, annyi ideig tudja élettanilag visszatartani a pisit/kakit, órákban. Tehát 2 hónapos kiskutya - 2 óra. Kivéve kaja, intenzív játék és ébredés után. Akkor azonnal kell neki. Biztosan lesznek balesetek. Nem fogjuk megúszni. Tartsunk otthon jó adag Domestost, meg külön felmosószettet. A kinti pisit/kakit nagyon dícsérjük! A bentit hagyjuk figyelmen kívül!!!! Nincs szükség másra. Semmi esetre ne nyomjuk bele a kutya orrát se pisibe, se semmibe!! A csecsemő orrát sem nyomjuk bele a sz*ros pelenkába!!! Ebből nem fog "tanulni". Csak rohadtul félni fog tőlünk, meg frusztrált lesz, amitől még jobban kell pisilnie/kakálnia. Ha nem tudunk annyit otthon lenni a kiskutyával, hogy pár óránként levigyük, akkor könnyen takarítható helyiség(ek)ben hagyjuk otthon. Ha csak pár órára ugrunk el, hagyjuk boxban (persze szoktatást követően!).

4. Tarthatom az udvaron, hogy megússzam mindezt?

Röviden válaszolok: NEM. A 7 pontos összefoglalóban már leírtam, miért. A kölyökkutyára pedig fokozottan igaz, hogy társak nélkül, vagy napi fél óra társaságtól ne várjunk kutya-gazda kapcsolatot. És ne forduljunk 1 éves korában kutyakiképzőhöz, hogy "egyáltalán nem figyel ránk".

5. Mit kell megtanulnia a kölyökkutyának?

Mindent. (Vicc volt - ja, mégsem. Tényleg mindent..)

Első körben a szobatisztaságot, amint már említettük.

Aztán: az egyedüllétet. NEM az udvarban és állandóan! Hanem hogy otthon tudjon maradni egyedül, először csak pár percre, majd órákra - tudjon egyedül (is) pihenni. Igen, meg kell tanulnia pihenni. Fokozatosan szoktassuk hozzá a boxhoz. Segít, ha eleinte a pihi előtt intenzív fárasztás történt. Kezdjük egyszerűen - csak a helyiséget hagyjuk el, amikor amúgy is fáradt. Aztán zárjuk el őt, amikor otthon vagyunk és hallhatja, hogy nincs egyedül. Aztán hagyjuk is el a lakást. Ha hisztizne, addig ne térjünk vissza/engedjük ki, amíg le nem nyugodott. Amikor elmegyünk/visszajövünk, egyáltalán ne foglalkozzunk a kutyával (a ránézés is foglalkozás!), ne legyünk izgatottak. Csináljuk a lehető legsimábban, legtermészetesebben. Szükség esetén kérjünk segítséget a fentiekhez.

Tanítgassuk az első pillanattól kezdve. Neki semmi nem egyértelmű, nem tudja, mi a jó, mi a rossz. Ő úgy viselkedik, mint egy kiskutya. Nekünk pedig alakítanunk kell őt. Három lényeges dolog:

1. mindent, amit jól csinál, jutalmazzunk. Ne a hibákat, problémákat vegyük észre, hanem keressük a jót! A legkisebb dolgot is észlelnünk kell és azonnal ráerősíteni! Hazaértem és nem ugrik fel, hanem mind a 4 lába a földön van? Azonnal pici jutifalat! A nem tetsző dolgokat ne vegyük észre.

2. a nem kontrollálható dolgokat (rágás a távollétünkben) akadályozzuk meg - alakítsuk a környezetet: pakoljuk, kerítsük el a féltett dolgokat, ne hagyjunk elöl ételt, stb. Pár órára boxban is hagyhatjuk a kiskutyát.

3. döntsük el előre, mi az ami szeretnénk és mi az amit nem szeretnénk látni a kutyától és tartsuk magunkat ehhez. Ha nem akarjuk, hogy a kiskutya felugráljon, akkor első pillanattól kezdve jutalmazzuk, ha nem ugrik fel pl. üdvözléskor. Ha ugrál, ne figyeljünk rá, hagyjuk faképnél. Vagy tanítsunk neki alternatív viselkedést (pl. ülés), amiért jutalmazhatunk. Ha valamit egyszer-egyszer megengedünk, máskor meg megbüntetjük érte a kutyát, csak összezavarjuk - megbízhatatlan, kiszámíthatatlan és hisztis gazdának fog elkönyvelni minket - akit nem biztos, hogy érdemes követni..

6. Mikortól vihetem ki az utcára?

Ideálisan az első perctől kezdve ki kellene vinnünk a kiskutyát, a szobatisztaság mielőbbi beállítása és az igen fogékony és pótolhatatlan 9-12-16 hetes korai szocializáció érdekében. Ami visszatartó erő, azok a fertőzések.

Szóval. Az első pár napban tényleg csak 5-10 percekre, pisilni/kakálni/picit játszani vigyük le a kiskutyát, kevésbé kitett, csendesebb helyre. A "sétákkal" várjunk pár napot. Azután picit távolodhatunk is a lakástól, messzire eleinte úgysem jutunk :) A lényeg, hogy az alapvető oltások megkapásáig ne menjünk zsúfolt, sok-sok kutya és ember által látogatott, fertőzésveszélyes helyre (pl. futtató, kutya WC). Ne tapogassák meg százan a kiskutyát... Ismerős, kiegyensúlyozott, barátságos, ápolt és teljesen egészséges kutyákkal viszont találkozhatunk gond nélkül, sőt, erre szükség is van. Menjünk tehát ki, ne hagyjuk elveszni ezt a rendkívül hasznos időszakot. Ismerkedjünk az ingerekkel, de ésszel. Válasszuk ki gondosan és kontrolláljuk a környezetet, ahová megyünk. Próbáljuk megállni, hogy lépten-nyomon felkapkodjuk a kiskutyát. Inkább figyeljünk.


7. Féltem az utcán, hogy elrohan, autó alá fut, elmegy a járókelőkkel. Mit tegyek?

Vegyünk egy 5 méteres szárítókötelet, csomózzuk meg 50 centinként, a végére pedig tegyünk egy pici, könnyű karabinert. Erre csatlakoztassuk a kiskutyát. Ha veszélyes helyen közlekedünk, a zsinórt fogjuk meg, de tartsuk lazán. Az egésznek a lényege csak annyi, hogy megakadályozzon egy esetleges kiskutya-öngyilkosságot. Semmi több. Nyugodtabb helyen le is dobhatjuk a zsinórt és a kiskutya húzhatja azt a földön. Teljesen biztonságos helyen pedig le is vehetjük róla. A flexi nem jó, mert a kiskutya megszokja az enyhe húzást, amiről aztán nehéz lesz neki később elmagyarázni, hogy nem kéne. Flexit vehetünk később, már jól képzett kutyának. A sima póráz pedig rohadt rövid, nem ad lehetőséget semmire. Ezen kívül a szép, laza pórázos sétát tanulni kell, ami nem az első hetek legfontosabb feladata.


8. Mit jelent a szocializáció?

Röviden ingerszoktatást jelent. Nagyon fontos. Hozzá kell szoktatnunk a kiskutyát mindenhez, amivel találkozni fog élete során (meg amivel kevésbé, de lehet hogy mégis :D).

Két dolog fontos a sikerhez:

1. a szoktatás fokozatos legyen. Ne dobjuk be rögtön a legnagyobb gyalogosforgalomba és simogassa meg száz ember. Ne a metróaluljáró legyen az első célpontunk. Ne essen rá egyszerre 10 idegen kutya "játékból".

2. az élmények, amik a szocializáció alatt a kiskutyát érik, pozitívak legyenek, vagy tegyük azzá őket. Barátságos, nyugodt kutyák, emberek. Rövid utazás az autóban, nézegetés az ablakon át. Ha valamitől megijedne (biztosan lesz ilyen), próbáljuk kioldani játékkal, próbáljuk rávenni, pl jutifalattal csalogatva, hogy győzze le a félelmét az adott tárgytól. Tegyük a félelem tárgyát kisebbé, jelentéktelenebbé. Pl az esernyőt/rollert csukjuk össze, tegyük le a földre. Így mindjárt kevésbé veszélyes - és meg lehet szagolni. Sőt, jutifalatért pl. át is lehet lépni. Lehet, hogy a félelem egy alkalom alatt nem múlik el, de akkor dolgozzunk rajta több alkalommal!

Tehát: a szocializáció során nekünk kell a környezetet alakítanunk, felügyelnünk, úgy, hogy a kiskutya mindezekből épüljön, ne pedig sérüljön!! Fárasztó, de megéri.

9. Van még valami hasznos tanács a kölyökkutyával kapcsolatban?

Igen, van még egy nagyon fontos dolog: legyünk jófejek! Dolgozzunk a kapcsolaton. Játsszunk sokat, mindenhol! Tanítsuk, jutalmazzuk, örüljünk neki sokat, mindenhol! A világ legyen a játszóterünk. Fedezzünk fel dolgokat együtt. Legyünk mi a partyszerviz, akivel buli az élet! A jó kapcsolat a későbbiekben elképesztően fontos lesz.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése