2020. október 15., csütörtök

Mentális fáradtság a kutyáimnál

A terelős hétvége után jutott eszembe, hogy megírom, milyen jelekből látom, ha a kutyáim agyilag/idegrendszerileg hullák. Most nem arra gondolok, amikor pl tréning/tanítás közben látod, hogy kifáradt az adott feladatban, hanem amikor több napos/órás intenzív élményt (szeminárium, panzió, extrém ingergazdag környezet, nyaralás idegen helyen) követően esik szét a kutya.

Nagyon érdekelne amúgy, kinél hogyan jelenik meg ez az állapot, írjátok meg!

Nálunk a következők a jelek:

  • nyüszítés a boxban. Newton csinálja. Amikor intenzív élmény éri, az autóba szállást követően a nyugtalanságát pár perc nyüszítésben vezeti le. Eleinte megijedtem, hogy valamije fáj vagy beszorult valahová, hátramentem megnézni, persze semmi. Egyébként kivétel nélkül teljes csendben utaznak, legtöbbször el is felejtem, hogy ott vannak. Most már tudom, hogy a nyüszítés annak szól, hogy a tömény ingerből beesik a nyugiba, szűkebb, zárt helyre - és nehéz ilyen gyorsan lenyugodnia. Legutóbb a Komárom CACIB és a terelőtábor utáni hazainduláskor csinálta.
  • nyugtalanság hazaérkezéskor. Kicsit hasonlít az első pontra.. Több napos távollétet követően nem tudnak azonnal átállni az itthoni, ismerős, nyugodt környezetre. Hirtelen "hiányoznak" nekik az ingerek. Nyugtalanok, mindenhová követnek, ahelyett hogy eldobnák magukat az első szőnyegen.
  • érzékenység az érintésre. Mindkettejükre jellemző, legutóbb Asszírka produkálta, a terelőtábor utáni hazaérkezéskor, este. Ő amúgy imádja a dögönyözést, simogatást, most is jött oda hozzám, de amikor hozzáértem a pofájához, picit a bajszához (amit szoktam máskor is vakargatni és nagyon szereti), hirtelen összerándult, talán morrantott is egyet és elrohant. Nála ez annyira látványos volt - életében talán kétszer történt ilyen. Newton amúgy is érzékeny, mondjuk a hátára, ha véletlenül hozzáérsz pl. a hátrahúzott székkel, sértődötten felpattan és odébbmegy, ez nem a fáradtságtól függ nála. De ha hulla, akkor annyira sem szereti a simogatást, mint normálban.
  • átmeneti süketség. Newton jellemzője. Amikor totálisan hulla, egyszerűen megsüketül, de tényleg. Legalább 3-szor kell mondanom neki mindent - de akár a nevét is ám.. Nem dominancia, nem köcsögség. Ezt is meg kellett tanulnom, eleinte nem tudtam mire vélni a dolgot, főleg, ha pl pár nap kutyapanzió után produkálta. Azt hittem, megsértődött és szándékosan ignorál. Mivel a mostani és múltkori terelőtábor után is megfigyeltem rajta, most már tudom, hogy semmi ilyenről nincs szó. Egyszerűen hulla. Nagyon vicces, de a volt már, hogy magamon is ugyanezt tapasztaltam. Olyan fáradt voltam, láttam, ha beszélt hozzám valaki, de hogy mit mondott... :D
  • türelmetlenség más kutyák irányába. Ilyenkor jelentősen nehezebben viselik, ha egy másik kutya "zaklatja" őket, pl erőszakosan játszani próbál, csakazértis odajön hozzánk. Ilyenkor morognak a többiekre, amit egyébként soha nem csinálnak. Asszírka a mostani hétvége utáni nap reggelén morgott Annabell-re és kapott oda feléje, amikor már percek óta az arcába ugatott, hogy játsszon vele. A múltkori tábor utolsó napján Newton morgott rá egy kutyára, aki be akart szállni a mi kettőnk játékába (máskor elő nem fordulna ilyen, inkább ő vonulna ki a szituból). Illetve egyszer, 5 nap panzió után morgott rá csúnyábban egy ismerős spánielre, aki felugrált rá.
  • kivonulás. Inkább Newton, de néha Asszírka is csinálja. Fizikai megterhelés, pl kirándulás után általában együtt pihen a banda, egy szobában dőlünk le egyet mindannyian. Viszont amikor valamelyiknek "igazán elege" van, nem maradnak a közös helyiségben, hanem a ház egy másik részére vonulnak, jelezve, hogy legyen kedves mindenki békén hagyni őket.

Nagyon érdekes megismerni a kutyáink ilyen szokásait, jeleit. Nálam el kellett telnie sok időnek, mire a fentiek a helyükre kerültek és már nem kezdek idegeskedni tőlük, vagy fenyegetem meg értük halálosan a kutyáimat :D Csak azt szűröm le belőlük, hogy OK, ezek teljesen kivannak, kell 1-2 nap pihi és magától helyreáll a világ rendje...

Ti milyen jeleket láttok a saját kutyáitokon?

Nyúl regenerálódik



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése