2019. augusztus 12., hétfő

Terelés minisorozat II.

A balansz tanításához először azt kell látnunk, hogy kutya-birka-ember vonatkozásában hogyan oszlik meg a tér.


Ahogy láttuk, az angol terelési stílusban alapesetben, haladáskor a birkák helyezkednek el középen, a nyáj elejét, illetve végét pedig az ember és a kutya felügyeli. A birkák körüli teret tehát ember és kutya osztja fel maga között ("erőterek").



A képen sötétebb színnel ábrázoltam az "erősebb" tereket, itt tud az ember (vagy a kutya) leginkább akaratot érvényesíteni, vagy sikeresen nyomást helyezni a másik félre. Tehát a kutyáé a nyáj mögötti, hátsó félkör, az emberé pedig az első. Azonkívül az embernek van még egy, őt körülvevő erősebb "aurája" is, ez a későbbiekben lesz érdekes.

Sok kutya a birka fejére koncentrál, mert tudja, hogy amerre a feje áll, arra fog elmozdulni.. és ez részéről érthető és logikus is, hiszen ha felügyelet alatt szeretné tartani a jószágot, akkor az esetleges "szökési irány" - a fej iránya - az érdekes. Ha viszont a kutya folyamatosan a birka feje előtt ugrálna, nem nagyon haladnánk sehova. Tehát el kell magyaráznunk a kutyának, hogy a nyáj elejét nem kell féltenie, azt majd felügyeljük mi: maradjon hátul és dolgozzon ott.

A terelésben leginkább a kutyára helyezett nyomással (kutya irányába tett mozdulatok, megtolás, szúrós tekintet, rászólás) dolgozunk - és persze dícsérünk, ha valami szép.

Az irányításhoz sokszor pásztorbotot használunk segítségként, ami alapesetben a gazda meghosszabbított kezét jelenti, így messziről is egyértelmű jelzést tud adni (esetenként pedig a kutya felé dobható, ha totális agyelvesztés esete állna fenn... Nem kell eltalálni a kutyát, a cél a kizökkentés, nem pedig sérülés okozása).

A balansz tanításakor először mindenképpen javasolt a hátrálva haladás a nyáj előtt, mert így végig látjuk, hogy a kutya mit csinál hátul - és időben be tudunk avatkozni. Ezt a háttal menetelést meg kell szoknunk, hogy kellő magabiztossággal - és kellő sebességgel - tudjuk művelni. Egyáltalán nem egyszerű, de minden alkalommal jobban fog menni!

A kutyát a folyamatos hátrafelé haladás közben minden lefutott félköríve végén vissza kell "tolni" nyáj mögé, úgy, hogy ahol előre akarna jönni a nyáj mellett, azon az oldalon vízszintesen kitesszük a kezünket, a benne levő bottal együtt, mint egy sorompót. Ha tehát a birkákkal szemben állva (hátrálva) a kutya bal oldalon jön előre, akkor a bal kezünket tesszük ki (lásd ábra alább).

Lesznek olyan elszánt kutyák, akiknek ez röhejesen kevés lesz (:D), simán el fognak futni a boton kívül a nyáj mellett (és mellettünk), hogy tovább körözhessenek. Ennek megakadályozására nekünk is messzebb, kijjebb kell "ugranunk", oldalra, távolabb a nyájtól. Tehát a nyáj előtt, háttal haladva, közben egy balra-jobbra, egyenes vonalú mozgást kell végeznünk:


Igyekezzünk annyira kimenni oldalra, hogy még a kutya külső oldali vállát tudjuk képzeletben megcélozni és ezt a pontot "toljuk" - mert ha már a belső, nyáj felé eső vállát látjuk, akkor elkéstünk és el fog rohanni mellettünk.

Gyakran előfordul, hogy a kutya a két oldalon eltérő módon viselkedik, lesz egy olyan oldal, ahonnét könnyebben visszafordul a nyáj mögé, és egy "gyengébb" oldal, ahonnét nehezebben.

Ezen a problémán is segíthet a balansz gyakorlásának másik módja, amikor szintén a nyáj előtt hátrálva irányt váltunk, "meghajlítjuk" a nyájat. Ilyenkor a kutya azon az oldalon, amerre fordulunk (amerre hajlítjuk a nyájat), közelebb kerül hozzánk, a fent ábrázolt erőterünkhöz - így jobban visszaküldhető (és amúgy sincs annyi tere, a nyáj és a mi mozgásunkból kifolyólag). Ha sokat fordulunk a nyájjal mindkét irányba, nagyon szépen belőhető a balansz és a kutya is gyorsabban/jobban fárad a változatos mozgás következtében.



Ha még így sem megy annyira az egyik oldal, akkor a fenti "nyájhajlítós" gyakorlatot végezhetjük egy kerítéssel párhuzamosan haladva, úgy, hogy a kutya gyengébb oldala (tehát ahol nem akar visszamenni hátra) legyen a kerítés felé. Amikor a kutya jönne előre, a nyájat egyszerűen szemből ráhajlítjuk a kerítésre, így a kutya útját rajtunk kívül most már a kerítés is elzárja.

Egy ügyes, ösztönös kutyával a balansz beállítása mindössze néhány alkalom alatt sikerülni fog.

(Amit eddig tudunk: erőterek, balansz tanításának módja)


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése