2020. május 27., szerda

Kutyafésülgetős idők

Szabin vagyok pár napig, de mivel Gábor dolgozik, ráérek - a délelőtti sétán arra gondoltam, környékfelfedezősre vesszük a figurát..

Egy órát mentünk, találtunk tök jó kis utakat, újabb rétet.. az egyetlen probléma az volt, hogy elég sokat mentünk magas aljnövényzetben, meg az erdőben is bujkáltunk az ágak, cserjék között/alatt. Sejtettem én, hogy ebből kullancstalanítás lesz, de hogy mennyire, azt a hazaérkezést követően tudtam meg... 

Asszírka nyaka - úgy első pillantásra:

A Facebook nem engedte feltölteni ezt a képet, gondolom undorítónak bélyegezte :D

Végül 1,5 órányi kurkászás eredményeként Asszírka 44 kullancsot tartalmazott, Newton 26-ot.

Szóval én, aki amúgy rühelli fésülgetni a kutyáit, mostanában mást se csinálok, mint bolhászom őket... 

Aki skótot (vagy kutyát) szeretne, annak figyelmébe ajánlom, hogy - az év minden szakában, de tavasztól őszig különösen - minden séta után erősen ajánlott a kutya teljes átnézése.

A kullancsok legnagyobb része a fejen, nyakon, mellkason található, mivel a kutya orral előre halad az aljnövényzetben, ide csimpaszkodik a legtöbb dög. Aztán persze elmásznak mindenfelé, de ezek a leginkább kitett részek. A szőrfelszínen hiába keresgélünk, szét kell hajtogatni a bundát egészen a bőrig. Segíthetünk magunkon kefével, ilyenkor, mielőtt kidobnánk, a kifésült szőrt is nézzük meg alaposan, nem rejtőzik-e benne kullancs. Tapintással elég jól lehet azonosítani, hol van "valami szokatlan" a szőrben, erre is hagyatkozhatunk, főleg sötét bunda esetén.

A kiszedett kullancsokat ki kell nyírni. Mindenki másként csinálja, a "picit összenyomom, eldobom" nem elég! Brutális kitinnel, lapított testalkattal rendelkeznek, semmi bajuk nem lesz egy kis nyomorgatástól. Mi teamécsest használunk, amit meggyújtunk és megvárjuk, hogy a kanóc körül a viasz megolvadjon. Ezután a gyufával felveszünk egy kis olvadt viaszt, amivel a szőrből kiszedett, földre ledobott kullancsot "felvesszük", aztán a gyufára ragadt dögöt bedobjuk a mécsesbe, az olvadt viaszba. Nem mondom, elég undorító, de jobbat még nem találtunk ki. Szerintem ennek nincs nem undorító válfaja. Jó hír, hogy meg lehet szokni :) Aki esetleg először a "hozzá nem nyúlok"-kategóriába esik, pár hónap múlva az is sanzsén, kézzel fogja szedegetni őket a kutyáról :) Akinek meg volt már babéziás kutyája, az meg főleg.

Meg se próbáljuk kullancsvédelem nélkül a természetbe vinni a kutyát.. durva szőrmennyiségre nem megfelelő sem a bolha/kullancs elleni nyakörv, sem a spray-k, spot-on-ok. Tabletta kell. Mi a Bravecto-t használjuk, de számos készítmény van még a piacon. Kiegészítésként befújhatjuk a kutyát valamilyen egyéb rovarirtó szerrel is, de ezt azért távolítsuk el a bundáról hazaérkezést követően! Személy szerint az ultrahangos, fém piramisos medálos, egyéb riasztókban egyáltalán nem hiszek, főleg a kutyám életét nem bíznám rájuk.

Mi van, ha már belement a kullancs a kutyába? Amennyiben erős hatékonyságú szerrel (mondjuk ki, tablettával) kezelt a kutya és a szer még aktív védelmet nyújt, bízzuk a szerre a kullancs kinyírását. Miért? Mert ha megpróbáljuk a vérszívót kiszedni, simán benne van a pakliban, hogy eltávolítás közben megnyomkodjuk, amivel sikeresen belenyomjuk a tartalmát a kutyába, kórokozókkal együtt.. a kullancs elleni védelem pedig a kórokozók (Lyme-baktérium, babeziózist okozó Babesia canis egysejtű) ellen egyáltalán nem véd... Szóval vagy hagyjuk a kutyában, hogy a szer elpusztítsa (ez még a kórokozók átadása előtt megtörténik), vagy úgy szedjük ki, hogy a bőrhöz legközelebb körmökkel, csipesszel, stb. megfogjuk és egy mozdulattal kitépjük. Mindenhol leírják, de én is ideírom: ne csavargassuk, ne kenjük le semmivel, hogy kiessen. Ha a feje bennszakad, semmi gond, majd kilökődik.

A kutyák számára Lyme-kór ellen létezik védőoltás - ha gondoljuk, adassuk be. A babézia nem kevésbé veszélyes (inkább rosszabb), ez ellen nincs védőoltás. A kezelésére szolgáló imizolt ugyan "megelőzés jelleggel" be lehet adatni, ha pl. 5 napos erdei túrára indulunk, de macerás, a helye fáj, beduzzad, hatékonysága rövid és megelőzésként nem is 100%-ban igazolt. Kérdezzük meg az állatorvost, mi a véleménye.

Ami biztos: próbáljuk megelőzni a bajt, meg kurkásszunk kitartóan. Számomra mindig is nevetséges volt, ha valaki azt mondja, azért nem is viszi most inkább sétálni a kutyát, mert hogy mennyi a kullancs. Ennyi erővel Magyarországon már egész évben ki se tegyük a lábunkat (meg a kutyáét) az udvarból, de tovább megyek, az egyik utcabeli néni mesélte, hogy idén a saját kertjében már 4 kullancsot szedett össze - és ki magából.. Ez a helyzet valószínűleg nem lesz jobb, együtt kell élnünk vele, fel kell készülnünk rá a lehető legjobban. Ennyit tehetünk. 

Miért van ennyi kullancs? Sokan azt mondják, az enyhe teleknek köszönhetjük - nincs hosszantartó fagy. Ez igaz, közrejátszik a történetben. De ami még jelentősebb, az a durván túltartott vadállomány. Az apró- és nagyvadak, madarak is nagymértékben terjesztik a kullancsokat, illetve a nem kezelt házikedvencekkel is rengeteg bejut az emberi környezetbe.

Régen forgalomban volt egy pirimifosz-metil hatóanyagú szer (Actellic 50 EC rovarirtó koncentrátum), ezzel permeteztek "kullancs ellen", a szert azóta a hatóanyag EU-s betiltása következtében kivonták. Sokan gondolják úgy, hogy vissza kellene hozni - valójában rendkívül káros lenne a rovar-biodiverzitásra. Nem szelektív ugyanis, magyarán minden rovart kiirt, amit csak elér. Márpedig a rovarok pusztulnak enélkül is rendesen, az emberiség pedig megint az utolsó utáni pillanatban fog eszmélni, hogy ezután jönnek a rovarevő fajok, a madarak (a magevők is rovarral táplálják a fiókáikat, a fehérje elengedhetetlen a fejlődéshez!), aztán majd mi is.. A másik tényező, hogy bár ez a szer felszívódó (tehát nem kontakt-)méreg volt, a kullancsok az avarban, az aljnövényzetben élnek, magyarán elég csekény %-ban kerülnek érintkezésbe a felületre juttatott szerrel... a harmadik, hogy nem tudom hányan örülnének neki, ha a közvetlen lakókörnyezetüket (játszóterek, parkok, stb) folyamatosan rovarirtó szerekkel permeteznék rommá... így is elég vegyszert veszünk magunkhoz minden nap.

A másik téma a toklász. Ha már bőszen fésülgetünk, ne felejtsük el végignézni a kutya összes lábának összes lábujjközét. Világosban, nappali fényben. A kozmetikussal nyírassuk ki innét rendesen a szőrt (vagy oldjuk meg házilag). Nézzük meg a hajlatokat, hónalj, comb belső oldalát is, ezekre a helyekre a mozgás szinte bepréseli ezeket az elég agresszív növényi részeket.. ellenőrizzük a füleket, szemeket. A lábujjak között szinte biztos, hogy találni fogunk toklászt - fűfélék mindenhol vannak. Ha száraz növényt találunk, a körmökkel óvatosan, az egyes szálak könnyen beletörnek a bőrbe. Inkább ujjbeggyel fogjuk meg őket és húzzuk ki egyenes mozdulattal, akár némi szőrrel együtt. Ha még nem mentek be a bőrbe, ki is fordíthatjuk őket felfelé, a hegyüket megfogva könnyebb őket kiszedni. Ha már bementek, állatorvos, felvágás... 

Szóval kutyafésülgetős idők járnak keményen. A srácok nem rajonganak érte, de tudják, ilyenkor nincs kegyelem.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése