2020. május 4., hétfő

Elsőkutyás kérdések/válaszok IV. - mennyibe kerül a kutyatartás?

Erre a kérdésre nehéz válaszolni, mert sok mindentől (kutya mérete, életmód) függ - közelítő számokat tudok mondani. Tudni kell, hogy a kutyatartás manapság a hobbi kategóriába tartozik, aminek kemény ára van (de mondjuk a kötés meg a horgolás is, ami régen az olcsósága miatt volt kedvelt, ma meg lefizeted a gatyádat néhány fonalgombolyagért, ellenben Kínából fillérekért rendelhetsz pulcsit).

Mennyiért árulnak kutyákat?

Fajtatiszta kutya: fajtafüggő. Általában 100 - 500 000 HUF között. Felső határ persze a csillagos ég, de ez nem az elsőkutyások problémája általában :) Ha ennél olcsóbbat találsz, felejtsd el azonnal. Az a kiskutya igen kis valószínűséggel kapta meg az alapvető szükségleteinek megfelelő ellátást, életének első 8 hetében...

Menhely/fajtamentés: 10 - 40 000 HUF. Jelképes összeg, a kutya oltásának, chip-jének, ivartalanításának ellenértéke.

Egyéb keverék: ha felesleges szaporulat, kaphatsz ingyen is. Nem biztos, hogy jó befektetés. Lásd az elsőkutyás sorozat I. része.

Mennyibe kerül, mire minden alapfelszerelést megveszek neki?

Egyszerű nyakörv, póráz, szárítókötél (lásd sorozat II. része :)), tálkák, játékok, box, fekhely/matrac, fésű összesen 25 - 60 000 HUF-ba kerülnek. Itt már nagy a szórás, mert pl. egy kisméretű box 6 000, egy nagyméretű viszont 40 000 HUF-ba kerül.. Ha külön box kerül a nappaliba és a kocsiba, azt duplázni kell.

Egyéb induló pluszköltség?

Ha kölyökkutyád lesz, az első időszakban az oltásai/féregtelenítése, esetleges hasmenés és egyéb problémák kezelése 20 - 50 000 HUF-ot elvihetnek.

Átlagosan mennyi a havi tartásköltség?

Nézzük az alapköltségeket: etetés, külső- és belső parazitamentesítés. Skót méretű kutyát tudok kalkulálni :)

Ha táppal etetünk, a minőségi tápok 1 500 - 2 000 HUF/kg árnál kezdődnek. A kutya méretétől/korától függ, mennyit eszik naponta - a kölyökkutyák meglepően sokat esznek. 150 - 300 g között változik a napi adag egy skót kölyöknek, ahogy nő. Szóval számoljunk napi 250 g-mal, ez havonta 7,5 kg. Egy 15 kg-os zsák tehát kb 1,5-2 hónapra elég. Kerekítésekkel havonta tehát kb 15 000 HUF-ról beszélünk.

A parazitamentesítés havonta átlag 4 000 HUF-fal számolható, ebben bolha- és kullancs elleni tabletta és féregtelenítő tabletta van. 

Szóval a havi alapköltség alsó hangon 20 000 HUF.

Milyen további költségek vannak az átlagos havi költségeken kívül?

Évi kötelező oltás, nyilván. Ez 10 000 HUF körül van.

Tavasszal, évi egyszer szívféreg-szűrés. 5 000 HUF körül.

Ivartalanítás: méret- és állatorvos-függő, 20-50 000 HUF.

Kutyaiskola: 1 tanfolyam kb. 60 000 HUF.

Tréningek, szolgáltatások: általában 4 - 7 000 HUF/alkalom.

Méretfüggőek-e a kutya költségei?

Részben igen. Általában a kistermetű kutya tartási költsége az etetés miatt olcsóbb. A parazitamentesítési költségek alacsonyabbak, kevesebb/kisebb tablettát kell beadnunk, ez jelenthet havonta 1 - 3 000 HUF nyereséget. A kozmetika pár ezressel olcsóbb. Az állatorvosi költségekben túl sok méretfüggés nincs (talán az ivartalanításnál, gyógyszeradagolásnál). Az életmód költségei (suli, sport, tréningek) pedig abszolút méretfüggetlenek.

Összegzés, számolás...

Sokszor előfordul, hogy főleg elsőkutyások sokallják a kiskutya árát. Nos, ehhez képest a kutyát megvenni a legkisebb költség! Ha már erre is sajnáljuk a pénzt, akkor hogy fogjuk azt a kutyát tartani??

Tegyük fel, megvettem a kiskutyát 200 000 HUF-ért. Ehhez képest egy közepes kutyára az első évben rá fogok költeni minimum 365 000 HUF-ot. Ebben benne van az ivartalanítása, meg egy kutyaiskolai tanfolyam. Semmi más extrával nem számoltunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése