2020. május 4., hétfő

A kutyás etikett a laikusok szemével

Biztosan sokaknak eszébe jutottak már a most következők, de a kutyás etikettnek van egy fogadói oldala is - és sokszor teljesen más gondolatok születnek a túloldalon, mint amire számítunk.

Példák.

1.
A kutyáimat arra tanítottam, hogy maguktól ne menjenek oda emberekhez, ne szaglásszák meg a szembejövőket, beszélgetőpartnert stb. Még ha valaki hívja is őket, akkor is általában akkor mennek oda, amikor "mehetsz" vezényszót kapnak.

Az én oldalamról ez logikus, hiszen nem mindenki szereti a kutyákat, van aki fél tőlük, vagy csak épp nem szeretne szőrös lenni.

A másik oldalról viszont sokszor bizalmatlanságot szül a dolog. Hát miért nem rohan oda automatikusan, bájosan, cukin farokcsóválva? Főleg amikor meg akarják simogatni, meg hívják is? Milyen barátságtalan... talán harapós is.. Ha egy szaglászás-kísérletre rátiltok, akkor meg is ijednek, biztos azért szóltam rá, mert alattomosan meg akarta kapni őket!

2.
Ha futók, biciklisek, stb jönnek, behívom vagy megállítom őket.

Szintén egyértelmű számomra, ne akadályozza a kutya őket, ne okozzon balesetet egy keresztbeállással, ne ijedjenek meg, hogy utánuk fog futni.

Ehhez képest láttam már enyhe félelemhullámot futó arcán a behívásomra, hogy hú, be is kell hívnia őket - basszus tuti meg akarnak kergetni.. így a következő körben (tudtam hogy találkozunk még) inkább hagytam őket szabadon szaglászni az út mentén. A csaj picit gyanakodott, de látta, hogy észre sem veszik a kutyák, így talán megnyugodott, utóbbi jobb választás volt az ő esetében. Ami itt még be szokott jönni, ha nem csak behívja, hanem le is ülteti az ember a kutyáját - valamiért az okos kutya erősen összekapcsolódik az emberek fejében azzal a kutyával, akit le lehet ültetni.

(A legnagyobb kedvencem amúgy, amikor a másik fél tök automatának veszi, hogy én állok félre, meg húzom meg magam, ő meg öntudatos, lenéző arccal elhalad... semmi köszi vagy ilyenek... na mindegy.)

3.
Rászólás/tiltás. Ez kutyás találkozások esetében szokott jellemző lenni. Amikor a kutyámat letiltom egy eszetlen odarohanásról, egy hosszabb fenékszaglászásról, udvarlásról, vagy más olyan viselkedésről, ami a másik kutyát zavar(hat)ja, egyből látom az ijedtséget a másik gazdán.

Mivel sokan nem ismerik a tiltást, meg a saját kutyájuk jelzéseit sem, megijednek.

Amikor Newton szabad terepen intelligensen odarohan egy másik kutyához (és nem veszem észre időben a szándékát, az első tört másodpercben), akkor sem szoktam már ráordítani, mert sokkal félelmetesebbnek és veszélyesebbnek tűnik a szituáció a másik fél számára, mint ami valójában történik - hogy a rohadt kutya megint engedély nélkül indult meg! Inkább hagyom a francba, menjen - ugyanis semmi galibát nem okoz, semmilyen kutyával kapcsolatban. Persze ezzel a következmény nélküli elrohanással szuperul megerősödik a viselkedés, de legyen ez az én bajom, még mindig jobb, mintha elterjed, hogy milyen veszélyes ez a kutya, hiszen hogy ordibált vele a gazdája, meg utánajött és meg is verte!!!

4.
Szintén többi kutyás - leginkább flexis kiskutyákkal és gazdáikkal való találkozás..

Számomra logikus, hogy szembetalálkozásnál a kutyámat magam mellé hívom, meg ott tartom, amíg elhaladunk - ne ijedjen meg a másik.

A kiskutya ordít ránk a flexi végén. A gazda számára az enyém veszélyes, hiszen behívtam és amúgy sincs pórázon. Megkérdezi tőlem, hogy miért nincs megkötve a kutyám... ööö. Szerinte a veszélyes kutya ismertetőjele a behívhatóság őrjöngő kutyatárs mellett?

A póráztalan városi közlekedés a laikusokban általában bizonytalanságot kelt, a kutyások meg pontosan tudják, hogy aki eljutott idáig, az nem véletlen, hanem kegyetlen sok meló és küzdelem, tanulás és odafigyelés eredménye...

5.
Szájkosár. Itt nincs személyes érintettségem, mert mi nem használunk sehol, de csomó helyen még akár kötelezővé is teszik.

Ebben az a szép, hogy egy laikust "védő" intézkedés csodálatosan az ellenkezőjére fordul - ha egy kutya szájkosarat visel, az ugyanis veszélyes. A kutyák kedveltségét, elfogadottságát egy ilyen kötelezettség nem hogy növeli, hanem igen erősen rombolja...

6.
Ez mondjuk nem etikett, de Newton imád bokrokban dörgölőzni/vakarózni és közben élvezettel hörögni/morogni.. na ezt rendszeresen ki kell magyaráznom, hogy neeem, nem azért morog, mert mindjárt letépi mindenkinek a kezét tőből, csak a vakarászást élvezi - meg azt, hogy otthagyhatja minden férfias charm-ját a bokron, szag formájában...

Budapesten a négysávos út mellett kegyetlenül pórázozunk... de nem azért, mert veszélyesek :D



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése