2020. május 8., péntek

Elsőkutyás kérdések/válaszok V. - kutya és kert

1. Fel fogja ásni a kertet? Lehet szép kert mellett kutyát tartani?

Elég jó az esélye, hogy a kutya ásni fog. Már írtam régebben is, hogy alapvetően ennek 3 oka van: unalom, rágcsálóvadászat, hűvös hely/vacok előállítása.

Vannak bizonyos fajták, amik hajlamosabbak az ásásra, lásd szánhúzók, terrierek (mondjuk nem elsőgazdás fajták amúgy sem), de alapvetően bármely fajta és egyed esetén jó az esély a gödrök előállítására.

Mondják, fáraszd le a kutyát, akkor nem lesz energiája. Ezt a mondatot kikukáznám. Igen, egy fáradtabb, agyilag/fizikailag fárasztott kutya nem minden energiáját az ásásban fogja levezetni - de azt gondolni, hogy mindennap úgy le tudjuk fárasztani a kutyát, hogy meg sem akar mozdulni, lássuk be, délibáb.

Vannak, akik homokozót készítenek a kutyájuknak és ott "szabad" neki, máshol nem. Van akinek bejött, van akinek nem. Arra, hogy "hogyan tanítsam meg, hogy ne ásson" azt mondom, sehogy. Nem vagyunk állandóan készenlétben, hogy rászóljunk a kutyára, amikor nekikezd a mélyépítésnek. Kerítsük el azt a részt, amit védeni akarunk. Kedvelt ásóhelyek általában: bokrok alja, fák, kerítés töve.

Az én kutyáim is ásnak, pedig eléggé le vannak foglalva, egészen durva hetirendjük van békeidőkben, de akkor is szeretettel állítanak elő maguknak ilyen pihenőhelyet. Egyáltalán nem nyomják durván, de 1-2 lyuk van a kertben.

A golfpálya-gyeptől búcsúzzunk el. Ha kisebb kertünk van, akkor meg a fűtől általában is. A kutyák a gyakran járt ösvényeket/pihenőhelyeket gyorsan kitapossák, illetve a vizelet/széklet is kiégeti a gyepet. Vagy, ha fenn akarjuk tartani a pázsitot, sokkal-sokkal több melóval számoljunk - a megmaradás így is inkább nagyobb kert esetén esélyes.

Vannak azért lehetőségeink a szépítésre:
  • virágaink lehetnek, ezeket vagy kerítsük el, vagy tegyük őket megemelt ládába, óriás cserépbe
  • építsünk sziklakertet/magaságyást
  • ültessünk fákat, cserjéket, amiket védünk, amíg kellően meg nem erősödnek

Figyeljünk arra, hogy sok növény mérgező a kutya számára. Ha kiskutyánk van, ez fokozott óvintézkedést igényel!

2. A másik kérdéskör általában a kertben piszkítás. Meg lehet-e tanítani a kutyát egy helyre piszkítani?

Erre is azt mondanám, van, akinek sikerült. A sikerhez néhány tipp:

Ha azt szeretnénk, hogy a kutya adott helyen piszkítson, az első pillanattól kezdve próbáljuk meg rávenni, hogy ott végezze a dolgát. Kiskutyánál jól kiszámítható, mikor fog pisilni/kakálni. Ilyenkor a házból kézben vigyünk a kijelölt helyre, tegyük le és dícsérjük meg nagyon az ürítésért. Felnőtt kutyákhoz annyi tanácsot tudok adni, hogy nem szeretnek erősen "szennyezett" helyre üríteni, ezért takarítsunk rendszeresen, viszont 1-1 "terméket" hagyjunk meg a kiszemelt helyen, mert a szagok kijelölik neki a WC-t. A kutya a pihenőhelyétől a legtávolabbi, nyugis helyen szeret üríteni, a kijelöléskor ezt vegyük figyelembe. Ha esetleg puhább, homokosabb talajt, néhány cserjét is teszünk a kutyaWC-be, tovább növeljünk az esélyünket.

Azt talán még könnyebb elérni, hogy a kutya egyáltalán ne vécézzen a kertbe: a titka csak és kizárólag a sűrű (napi 3x-i), rutinra, akár órára beállított sétáltatás - és a kerten kívüli ürítés megszokása. Kisebb kert esetén ez is jobb eséllyel működik. A kutya bélmozgását a mozgás amúgy is felturbózza, így jó esélyünk van, hogy séta alatt elintézi, amit kell. A rendes dologvégzéshez minimum 20 perc séta szükséges/alkalom.

Összességében: a gyep és a kutya alapvetően NEM kompatibilisek (még mindig ott a photoshop), de növényeink azért lehetnek! Azt gondolom, hogy a kutya egy élőlény. Ha mi eldöntjük, hogy hazahozzuk ezt az élőlényt, akkor el kell fogadnunk azt is, amivel ő jár. Egyáltalán nem méltó a kutyát kennelbe zárni, megkötni, bántalmazni azért, mert úgy viselkedik, mint egy kutya (vagy egyáltalán, létezik). Ha már intellektuálisan ennyire nagyra vagyunk magunkkal, gondolkodjunk előre. Ha a golfgyep, a kertünk az életünk, a mindenünk, ne vegyünk kutyát.

Persze, lehet hallani, hogy xy-nál olyan gyönyörű a kert és van kutyája is, de nézzünk utána, nem lehet hogy van 2 000 nm telke és egy 12 éves, kissé túlsúlyos Fifikéje, aki már egész nap csak napozik a bejárati ajtó előtt?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése