2019. október 30., szerda

Önkontroll online tanfolyam

Több oka is van, hogy jelentkeztem a Vámosi-Nagy Nóri "Hozz ki többet kutyádból" csoportja alatt meghirdetett online tréningre.

Egyrészt, nagyon hasznosnak és fontosnak tartom a témát - ha újra kiskutyám lenne, sokkal alaposabban kidolgoznám ezt a részt a tanításában :) Rengeteg stresszt és gátlást elkerülhetünk az önkontroll felépítésével.. ami a kutya-gazda kapcsolat és a kutya jólétében is meghatározó.

Másrészt, Anita is megoldókulcsnak tanácsolta ezt a Newton-nal való egyetlen - de elég erőteljes - problémámmal, a kutyákhoz történő elrohangálással kapcsolatban. Azt mondta, hogy ehhez az extrém motivációhoz biztosan nem fogom tudni egy-az-egyben felépíteni az önkontrollt, tehát építsem azt fel sok-sok másik, egyszerűbb helyzetben..

Ez a tanfolyam kiváló lehetőség lesz erre. Nem mintha nem lennének ötleteim a gyakorlásra, de lássuk be - és ez a harmadik ok - a vezetett, felépített tréning nagy könnyebbség. Rendszert, kis célokat visz a gyakorlásba, amit magamtól biztosan nem ugranék meg, a csodálatos hétköznapjaim során..

A bemutatkozást követően le kellett írni - és 1-től (legerősebb) 10-es (leggyengébb) skálán el kellett helyezni azokat a tényezőket, amiknél a kutya egyszerűen nem, vagy nagyon nehezen gátolható. Nóri kérte, hogy ezeket külön is írjuk fel magunknak, ne csak a csoportban rögzítsük. Ezért született ez a poszt - hova máshova írnám, hogy megmaradjon? :)

Íme a mi "listánk":

"1. Idegen kutyák (akiket nem ismer), főleg ha nagyobb testűek és messzebb vannak - extrém módon elrohangál hozzájuk, hanggal nem lehet megállítani, bárhogy ordíthatok, inkább belegyorsít. Ha megszagolta a kutyát, visszajön. Ismerős kutyára nincs ilyen!! Őket "unja". Illetve feladat közben sem hagy ott soha, de hétköznapi, séta szituációban ez egy örök küzdelem. Eddig semmi nem használt.
 

2. Vadak, vadszag, macska
 

3. Egyes zajok (pl. nem lát valamit, de a hang érdekes, valaki kutyát, gyereket hív a távolban), illetve mozgó tárgyak - ezek is akkor, ha azt hiszi rájuk messziről, hogy kutya..
Az az igazság, hogy nincs más.. minden más helyzetben együttműködik, nem őrül meg sem játékért, sem talált kajáért, simán letiltható."


Nagyon bízom abban, hogy lesz energiám rendesen gyakorolni. Ez mindig kritikus pont, de különben hiába igyekszem mindig továbbfejlődni, tanulni a legjobbaktól...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése