2019. július 1., hétfő

Fizioterápia ON

Nagyon vártam a mai délutánt, mert ismét valami újat próbáltunk ki: a fizioterápiát.

Szerintem lassan ez a fogalom is egyre több kutyás számára ismerős, nem is szeretnék hosszan írni róla. Lényege a mélyizmok erősítése, többnyire egyensúly gyakorlatokon keresztül. Alkalmazható rehabilitációs céllal, terápiaként, idős kutyák mozgásszervi betegsége, zavara esetén, vagy műtét, sérülés után, segítségként a felépüléshez (minden ilyen esetben szigorúan állatorvosi konzultációt követően!) Ugyanakkor - ami legalább ugyanilyen fontos - megelőzésként is használható - a sportkutyázásban pedig majdhogynem kötelező eleme a kutya egészségmegőrzésének.


Én Krisztinél láttam először, hogy a futamok előtt a kutyát teljesen tudatosan bemelegíti, speciális nyújtógyakorlatokat végeznek. Annyira megtetszett, elkezdtünk erről beszélgetni, majd említette, hogy ők járnak fizioterápiára is, Johannához, a Csonti Fizioterápia-ba. 



Nekünk agility előtt sajnos még nincs semmilyen bemelegítésünk, szóval szoktam is aggódni egy sort, nehogy sérüljenek a kutyáim.. mert pl. nekem is volt már olyan egy irodai nap után, hogy a második akadály körül úgy megrántottam a hátamat egy mozdulattal, mint annak a rendje... nagyon nem esett jól. És azért az agility eléggé megerőltető sport a kutya számára. Elég magasak az ugróakadályok (maxiban 60 cm), van felkapaszkodás meredek akadályokra, majd lerohanás, hirtelen megállások, gyors indulások, sok hirtelen fordulat, hogy a szlalomot ne is említsem.. rá kell készülni.

Ágit is kérdeztem, meg még fogom is, hogy tudna-e mutatni ilyen gyakorlatokat, akár külön tanfolyam keretein belül is. Remélem belemegy :)

De emellett úgy gondolom, hogy fontos a mélyizomzat edzése, karbantartása is. Kriszti mesélte, hogy Johannánál a foglalkozás fél óra balance-tréningből és fél óra masszázs/nyújtásból áll és hogy Ico mindig nagyon elfárad benne. Na több se kellett nekem, be is jelentkeztem, elsőre Newton-nal, mert ő jobban bírja a gyűrődést :) A leonbergimhez, Raffához idős korában járt ki fizioterapeuta, hetente egyszer, masszírozni. Raffa nagyon félt és stresszelt mindentől, de Mónival kb 2 alkalom után teljesen megbarátkoztak és onnét kezdve nagyon élvezte a szeánszokat. Gondoltam, akkor Nyúlnak biztosan menni fog.

Ma délután el is mentünk, persze ma van a legszörnyűbb dögletes hőség, 35 fok. Mindegy, kivittem a kuttyokat a dombra gyorsan, dolgot végezni, hát annyi idő alatt majdnem napszúrást kaptam. Bejöttünk, úgy terültek el, mint a Nagyalföld... szinte rögtön indulni is kellett, Newton alig akart kijönni a házból.. a fejére volt írva hogy "te hülye vagy? örülök hogy túléltem az előbbi sétát.." De azért jött megadóan (mindenlébenkanál Asszírka persze tűrődött kifelé.. de neki most maradnia kellett. Legközelebb már ő is jön.).

A kocsiban feltoltam a klímát - persze ezt meg azért nem szeretem, mert begyullad Nyunyu szeme tőle, de tipikus melyik-ujjamba-harapjak-kérdéskör. Inkább szemgyulladás mint hőguta. Az időpontot lemondani nem akartam, ezt vártam már napok óta és valójában kocsival 15 percre van.

Johanna nagyon kedves volt, mondta hogy állapotfelméréssel kezdünk, feltett sok kérdést Newton-ra vonatkozóan, majd végigtapogatta-hajlítgatta-nyújtogatta. Ebből Newton csak azt a részt utálta, amikor az oldalára fordítottuk, nyilván nem érezte annyira otthonosan magát még, hogy ellazuljon.. ezért vittünk bele némi erőszakot, hát ez meg ugye nem segít :) Nem baj, majd pár alkalom múlva már ez sem okoz gondot.

Johanna azt mondta, most kicsit vékony a kutya (ez valóban igaz, a költözéses stressz meg a meleg lefogyasztotta mindkettő skótot.. ), plusz némileg feszesek illetve letapadtak az izmai itt-ott. Azonkívül elférne még egy kis izom a kutyán, amiben talán a mélyizomzat edzés is segíteni fog. Nos, pont ilyenek miatt mentünk.

A tapogatást-felmérést követte a megismerkedés néhány balance eszközzel. Newtonnak egyértelműen ez a rész volt a kedvence. Jutifalatos megvezetéssel kellett különböző felületeken egyensúlyoznia, miközben ezeket Johanna pluszban is mozgatta. Nyunyu abszolút lelkesen vetette magát a gyakorlatokba. Egyrészt számára a feladatvégrehajtás oldja a stresszt (persze azért ezeken is látszott, hogy még nem teljesen oldott), a csirkemellsonka is a kedvence, meg amúgy is ügyes és szeret tanulni. Johanna is megdícsérte és mondta, hogy a gyakorlatok láthatóan szuperul mennek neki, nem lesz itt semmi gond.

A végére a mágneses matracon fekvés maradt, itt nem kellett oldalra borulni, így Nyunyu elfeküdt és egy-két felkelésen kívül nem kellett erőltetni, hogy maradjon. Nem volt még 100%-osan oldott, de a gyakorlatok nyilván segítettek neki, fáradt kicsit, nyugodtabb volt mint a foglalkozás elején.

Nekem nagyon tetszett az egész, Johanna kedves volt, mindent elmagyarázott, nagyon szépen együtt dolgoztak a kutyával. Szeretnék rendszeresen járni, vagy legalábbis "kúraszerűen" rendszeresen. Jövő hétre már foglaltam is időpontot, akkor együtt viszem a két kutyát, hát, ez bonyi lesz, de valahogy megoldom.

Itthonra gyakorláshoz felfújható vendégágyat vagy ülőpárnát érdemes vennem, azt hiszem inkább utóbbi lesz, sajnos nincs ennyi helyünk... viszont ajánlott 2-3 naponta pár percet otthon is gyakorolni, akkor lesz megfelelő a tréning hatása.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése