2017. június 3., szombat

Előkészületek - bevásárlólista

A személyes találkozás előtt álltunk tehát, amikor is az ember elkezd listát írni arról, hogy mit is kell beszereznie (a kutyán felül, természetesen..)

Őszintén mondom, teljesen hülyén éreztem magam.. 13 évvel ezelőtt volt utoljára kiskutyám.. persze azért volt elképzelésem, de sokszor mégis úgy álltam a Fressnapfban, vagy keresgéltem a webáruházakban, mint aki azt sem tudja hol van... ja és persze abban a speciális helyzetben voltunk, hogy mivel a kutya napközben Anyánál, délután-este nálunk van, csomó mindent duplán kellett beszerezni.. ez főleg a borsos árú tételeknél fájdalmas dolog.

Az ember ilyenkor mindent szeretne előre megvenni, mintha nem tudna bármit is pótolni kb. 1 órán belül :) :)

Nos, nézzük a listát amire végül jutottam:

Játékok - nagyon-nagyon sok, különböző típusú, anyagú, méretű..

Nyakörv (persze nagyon cuki kis bilétát is kell venni hozzá) és póráz (a műanyag/textil alapúakat javaslom, mert könnyű őket tisztítani, a nyakörveknek elég jól állítható a mérete (a kiskutyák hihetetlenül gyorsan nőnek) és strapabíróak. Úgyis sárosak, koszosak és megrágottak lesznek, tehát a 10 000 Ft-os csodálatos bőr nyakörvet/pórázt inkább felnőtt korra javaslom beszerezni. A karabiner és a póráz is pehelykönnyű, nem húzza le a kiskutyánk fejét és nem akad be folyton a lábai közé. A flexit nem javaslom, mármint annak aki többet szeretne a kutyájával kezdeni mint naponta kétszer egymást vonszolni kukától/kutyától/járdára/magunk mellé az utcákon. Biztosan nagyon kényelmes és minden probléma megoldására használható, csak 1. kiválóan megtanítja a kutyának, hogy ő mindig húz(hat) - hiszen ezzel csévéli ki a kötelet, sőt kell neki, ha el akarja érni a célját; 2. a kutya nem tudja megszokni a hosszát - hiszen bármilyen hosszon befékezhető; 3. a gazdik mindent szituációt ezzel oldanak meg - láttam olyat is hogy kistestű kutyát konkrétan felemelnek vele...



Hosszú póráz (~5 m) - rendkívül hasznos városi környezetben, később lesz még róla szó, hogy miért.

Etető- és itatótál, alátét

Ketrec vagy box a lakásba

Autósbox (kétlem, hogy valaki minden autózás alkalmával a 10 kilós boxot szeretettel lecipeli a kocsiba)

Kutyapeleka - én a legrövidebb idő alatt azt szerettem volna ha lent végzi a dolgát, így tudtam, hogy csak az első hétre veszek, de vettem, mert a tenyésztőnél ezt szokta meg

Eledel - a kezdőcsomagban a tenyésztő ad a kölyökhöz tápot, de érdemes rákérdezni pontosan márkára, típusra és beszerezni egy kis időre előre. Annyi minden változik a kölyök életében ezekben a napokban, hogy amit lehet, hagyjuk meg az ismerős, régi világából. Nem szólva arról, hogy a kölykök bármilyen ételváltásra nagyon érzékenyen reagálnak.

Rágcsálnivalók

Takarók, pokrócok - ebből nagyon sok kell az elején, hiszen a balesetek miatt sokat fogjuk mosni őket..


Fekhely - ebből szintén biztosan nem tudunk olyat venni, amit 2 év múlva is szeretnénk a nappaliban látni.. inkább ajánlott pl a VETBED - ez tulajdonképpen egy hipoallergén, mosható, fertőtleníthető "szőnyeg", az elpusztítása sokkal nehezebb, mint egy plüss fekhelyé :) azonkívül én nem kedvelem a kereskedelemben kapható fekhelyek 90%-át, szerintem túl puhák és nem tartják rendesen a kutya gerincét. Nekem legjobban a természetes anyagú, pl tönkölypárnák tetszenek. Ezeket azonban szintén akkorra tervezzük, amikor a fekhely elpusztítása már nem a nap egyik rendkívül izgalmas célja...

 Ő itt unatkozott. Picit. (Forrás: aranvet.com)

A fajtának megfelelő szőrápolási eszközök - kiválasztásukban a tenyésztő vagy egy kutyakozmetikus is segíthet. A babaszőr persze még nem igényel olyan ápolást, mint a felnőttkori bunda, de nagyon fontos, hogy a kiskutyát korán hozzászoktassuk a használatához.

Féregirtó tabletta - ezt is a tenyésztőtől fogunk kapni, illetve állatorvostól kérhetünk. A kiskutyák nagy része - a lelkiismeretes tenyésztői féregirtás ellenére is - hoz magával endoparazitákat.

Elsőre ez lenne a listánk... persze minden párosnál kicsit máshogy fog kinézni, de egy biztos: időközben bővülni fog.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése