2021. október 18., hétfő

Kirándulás - Bakonyszentlászló-Vinye

Igyekszünk kihasználni a szabadságunkat és annyit nem-otthon-lenni, amennyit csak bírunk XD

Ma is kirándulásra szavaztunk, Gábor kicsit rövidebbet szeretett volna a tegnapinál, ezért a már többször megtett, szint nélküli, kellemes Bakonyszentlászló-Vinye útvonal 10 km-es körét választottam.

Eszünkbe jutott ugyan, hogy akár találhatnánk is néhány őzlábgombát, mégis nagyon meglepődtünk - és megboldogultunk - amikor valóban belefutottunk sok-sok szép példányba az út során.

10-15 fejet sikerült gyűjtenünk, de az elmúlt két nap főszereplői amúgy is a gombák voltak, ma az őzlábak mellett találtunk többféle pöfeteget és rengeteg ismeretlen réti/erdei fajt is.

Elképesztően élvezem a gombaszedést, gondolom a női szerepkörömbe genetikailag kódolt élelmiszer-gyűjtögetési vágy miatt. A sok megállóval-keresgéléssel együtt ez a rövid túra is 3,5 órásra nyúlt, de végülis nem siettünk sehová. Az egyetlen félelemre okot adó dolog a távolból hangzó lövések voltak, de hála az égnek, amikor a párhuzamos erdőben haladtunk visszafelé, addigra - valószínűleg átmenetileg, de ez minket nem érdekelt - abbamaradtak.

Jöjjenek a képek:

Bimbós pöfeteg (Lycoperdon perlatum)



Talán szélesszájú pöfeteg (Vascellum pratense)

Hármas csillaggomba (Geastrum triplex)


Asszírka avarnak álcázza magát

Fogalmam sincs, akár kígyógomba faj is lehetne :(

Zsákmányhurcolás!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése