2020. július 19., vasárnap

Kirándulás - Odvaskő

A tegnapi, kutyák számára elég uncsi nap után ma végre túráztunk egyet. A döntésben az időjárás is közrejátszott, kellemes huszonpár fok volt.

Mostanában csökkent bennem az elszántság, hogy új helyeket fedezzünk fel és minden alkalomra keressek valami újat, érdekeset és látványosat. Többször ismétlünk régebbi, ismert útvonalakat. Így terveznem sem kell, nincs eltévedés meg semmi :D

Ma a tavaly, illetve idén tavasszal már teljesített bakonybéli kört vettem elő, annyi különbséggel, hogy most az Odvaskő-barlang parkolójából startoltunk - elsősorban azért, mert tudtuk, hogy a Gerence-völgyben később tömeg lesz, így először ezt akartuk magunk mögött hagyni, lehetőleg még nyugiban.

Szóval az útvonal: Gerence völgy kék + délnek, aztán kék szakasz, majd jobbra fordultunk a piros +-en, végül a Király-kapunál rátérünk a pirosra, ami a Vörös János-séd mellett visszakalauzolt minket a kiindulópontra. 15,3 km, 4 és fél óra alatt teljesítettük, kényelmes tempóban.




A képek most nem lettek túl frenetikusak, pedig gyönyörű, ködös-párás reggelben indultunk, tiszta magashegységi hangulatban :)

A túra amúgy zoológiai és botanikai érdekességeket is bőven tartalmazott (sajnos nem készült mindenről kép, de láttunk ökörszemet, léprigót, rengeteg lepkefajt a sakktáblától a gyöngyházlepkéig, szitakötőket, szöcskerákokat a pocsolyákban, óriás zsurlót, kányaharangvirágot, stb stb), ajánlom mindenkinek, akit lenyűgöz az erdők világa :)



A túra legszebb képe - Gáboré :)



Gímpáfrány - a Bakonyban az Ördög-árokban, talán a Kő-árokban és itt láttam

Erdei holdviola - védett!

A pókok sem unatkoztak az elmúlt időszakban - fajt nem tudunk, utána kell járni..
UPDATE: zugpókok családjába tartozó faj, valószínűleg illó tölcsérpók hálója és tölcsérje


Az egykori bauxitbánya


Ennek a légyfajnak szintén utána kell nézni..

Kellemes elfáradtunk, de nem volt vészes, azt hiszem, pont szükségünk volt egy hosszabb erdei körre :).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése