2020. február 28., péntek

Közös akció (?)

Annyi kérdőjel kavarog a fejemben mostanában, hogy szerintem egyetlen témában sem tudok normális bejegyzést írni. Lehet hogy lesz egy poszt, amiben csak a kérdéseimet fogom leírni - tényleg ez tök jó ötlet Kamilla, hátha legalább világosan összefoglalod, mi bajod! - Köszi.

Na szóval. Az év vége óta kicsit lejjebb adtunk a programokból - inkább többet kirándultunk, sétáltunk, felfedeztük a környéket.. sok agility edzésünk elmaradt az időjárás miatt, csak egy versenyen voltunk, terelés nuku, egyéb normál munka nuku.

Amikor aztán egy-egy túrán úgy éreztem, hogy a kutyáink kb köszönik, hogy elhoztuk őket, ez szuper, most már elboldogulnak egyedül is, elgondolkoztam, valójában mit is jelent a közös akció.

Mindenki, akinek Tükör sulis múltja/jelene van, azonnal tudja és már sorolja is - séta, játék, sport, kirándulás. Vagy mégsem? Most úgy érzem, ezen finomítanom kell.

Vegyük először a sétát, kirándulást.

Vajon a kutya tudja, hogy "nekünk köszönheti", hogy kijöhetett az erdőbe, a mezőre, a futtatóra és szabadon rohangálhat? Szerintem nem. Pl. a mi kutyáinknak ez a természetes. Hiszen nem is ismernek mást!! Nem tudják, hogy leélhetnék az egész életüket egy kertben, vagy flexin, a háztömb körül sétálva.. Szóval számukra alap pl. a szabadon közlekedés, túrázás - ezért nem lesznek hálásak, ettől nem fognak jobban kötődni.

Akkor ez most mennyire közös akció? Persze-persze, együtt vagyunk, de amúgy ilyenkor kb. közünk sincs egymáshoz - mindenki csinálja a dolgát - mi nézelődünk, beszélgetünk, figyelünk a kutyákra - ők pedig szimatolnak, pisilnek, rohannak, bandáznak. A számukra legizgalmasabb világhoz - szagok! - kapásból semmi érzékünk sincs. Nem kergetőzünk, futkározunk velük. Van behívás, néha jutifalat, egy-egy fotó helybenmaradással (ez is ritka nálunk), plusz a "vándorlás".

Félreértés ne essék, a túrázás szükséges, sőt, fantasztikus dolog, a kutya és a gazdi mentális és fizikai egészsége szempontjából is. A fentiek mentén ugyanakkor egyre kevésbé gondolom, hogy ezt a programot a közös akciók közé kéne sorolnom. Persze azzá lehet alakítani!! Mondjuk egy Programok Hatlábon kirándulással, ahol a sétát különböző feladatblokkok, játékok színesítik. Így a tanítás, a kutya-gazda kapcsolat, kölcsönös figyelem is rögtön bekerül a képbe, ez már valami! Feladatozhatnánk többet a normál sétáinkon is, de nálam ez esélytelen.. általában az idegállapotom nem teszi lehetővé. Plusz, két kutyával nem is olyan egyszerű.

Nézzük a következőt. Játék. Az ember erre aztán rávágja, hogy közös akció! Pedig nem biztos. Amikor jutifalatokkal töltött KONG-ot adunk a kutyának játszani, amikor eldobáljuk a labdát/botot/egyebet, ott mi bizony ismét csak "kiszolgáló személyzet" vagyunk. A kutya nem velünk játszik, hanem egy eszközzel, amit aztán vagy köt hozzánk, vagy nem. Nem veszünk részt a lényegi dolgokban: rohanás, vadászat, küzdés, zsákmányszerzés...

Viszont egy húzkodós játék, kergetőzés, "küzdelem a játékért", birkózás valóban igazi akció a kutya számára! Pont, mintha a fajtársaival játszana. A játékba nekünk is bele kell adnunk magunkat, meg kell tanulnunk jól játszani. Nem mindig könnyű, nekem pl. Newton-nal kifejezetten bonyi. Asszírkával habkönnyű. Ahol nehéz, ott bizony fejleszteni kell, magunkat, kutyát. Ajánlom a FROG Sportalapozót :D

Ami biztosan közös akció, az a tanítás - gyorsan hozzáteszem, hogy persze csak a megfelelő, pozitív megerősítésen, motiváción és önkontrollon alapuló módszerekkel, amikor a kutya nem elszenvedője, hanem részese a feladatnak!! Együtt dolgozunk a cél érdekében, közben mindketten tanulunk a másikról. Nem mellesleg rengeteg feladatnak egyéb, az agymunka mellett pl. koordinációs, kreativitást vagy fókuszt növelő, kitartást erősítő, tanulási képességet javító hatása is van.

Sportok. Hát ezek szuperek. Főleg azokat a sportokat szeretem, amik több szempontból is kihívást jelentenek - pl az agility-t, mert agyilag és fizikailag is fárasztja a kutyát, vagy a terelést, mert ösztönállapot, kontroll, fizikai teljesítmény is szükséges hozzá.. De mindegyik sportnak van előnye és mindegyik tökéletes közös akcióként funkcionál! Ha próbálom kicsit csoportosítani (saját kategóriák, némelyik nem tökéletes!), a következőkből választhatunk:

Fizikai teljesítmény alapú sportok:
  • kutyás futás, canicross
  • bikejöring/skijöring/scooterezés
  • súlyhúzás
  • szánhúzás/edzőkocsi
  • akadályverseny (Hard Dog Race, egyebek)
  • puller

Fizikai teljesítmény és tanulás alapú sportok:
  • agility 
  • frizbi
  • flyball

Tanítás alapú sportok:
  • dogdancing
  • treibball
  • rally obedience
  • K99 engedelmes és ügyességi ágazat 
 
Magasszintű tanítás alapú sportok:
  • obedience
 
Ösztönsportok:
  • terelés
  • coursing/agárverseny
  • mantrailing
  • nyomkövetés
  • őrzővédő és ágazatai (kevert: engedelmes munka, szimatmunka, őv, de ezek általában nagyon magas szintű, életvitelszerű képzést igénylő ágazatok, nem hobbi célúak)
Szóval van választási lehetőségünk bőven! És amikor egy-egy problémán agyalunk, érdemes megvizsgálnunk ezt a pontot is - mennyi a valódi közös akció az életünkben?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése