2020. február 23., vasárnap

Kirándulás és rally obedience

A hétvégénk ismét tartalmazott Programok Hatlábonos csopikirándulást, ezúttal azonban kiegészült még egy izgalmas elemmel: a FROG csapat tartott nekünk külön rally obedience bemutatót és próbát.

Amint már többször is írtam, egészen elképesztő, amit a kutyák tanításáról, motiválásáról tudnak... örömmel vártuk a lehetőséget, hogy újra találkozzunk velük és kipróbáljuk picit ezt az újnak számító sportot.

A rally-ról nem tudtam sokat, csak annyit, hogy az obedience light verziója, jóval kevésbé szigorú elvárásokkal, illetve hogy egy pályán kell végighaladni, a kirakott táblák szerint, a jelzett feladatokat elvégezve. A trénerek ezen kívül bemutatták a versenyszinteket, elmesélték, hogy itt is van 8 perces pályabejárás, a pontosság fontosabb a sebességnél, de utóbbi is számít. Anita egy külön blokkban kitért a kutyával való játék fontosságára és a jó játék alapelemeire. A családi kutyásoknak ajánlották ezt a sportot, de biztos vagyok benne, hogy tanításban itt is rengeteget lehet fejlődni.

A bemutatón csodálatosan szép munkákat láttunk, ilyenkor minden olyan egyszerűnek tűnik (balettot nézve szokott még ilyen érzésem lenni - olyan könnyedén emelik a lábukat a fejük fölé... mintha ez teljesen természetes lenne és bárki bármikor utánuk csinálná.. ). Persze aki tanított valaha kutyát, az tudja, hogy hány részfeladat és micsoda munka van minden, centiméter pontosságú mozdulat mögött.. 

3 egyszerű pályát építettek nekünk és 3 csapatban mindegyiket ki is próbálhattuk. Gondoltam, hogy nem lesz nagy virítás amit művelünk, lábnál követést utoljára alapfokon kértünk a kutyáktól :D Newton pedig a pályán levő összes akadályt, bóját megpróbálta leformálni, nagyon kis gyökér volt de nagyon cuki - szegényem, ő ebben szocializálódott :D  De nem kedvetlenedtünk ám el, az élmény volt a cél :) Voltak akik viszont olyan szépen végigmentek, öröm volt nézni!

Szóval mi nevettünk magunkon, de tetszett a rally, Gáborral beszéltük, hogy biztosan sokan érdeklődnek is iránta, elég újnak számít és az engedelmes munka típusú sportokat sokan szeretik.

És valahogy minden kutyának meg tudják tanítani a gyönyörű igazodást, beülést, irányváltásokat!! Amikor elnézem a mi kis derékbatört fordulóinkat, nehéz elképzelni, hogy nekünk is menne :D Pedig biztosan, csak fel kellene építeni.

Arra gondoltam, elteszem az infót későbbre, amikor a kutyák idősödnek és pl. agility helyett kímélőbb dologra kell váltanunk.. A tanítás miatt nagyon érdekelne, mert obedience-ezni számunkra esélytelen, ahhoz brutális gyakorlási intenzitás kell. Plusz, most nem akarok még valamibe belekezdeni, amit aztán nem tudok csinálni. Pillanatnyilag másra nagyobb szükségünk van, bár van átfedés, a tanítás tanulása az idei évi tervben előkelő helyen áll.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése