2017. július 25., kedd

Trükktanítás - 2. Hogyan fogunk tanítani?

Csak egy gyors összefoglaló következik, mielőtt belevágunk a 30 nap 30 trükk-dologba.. (2 jelentkezőt már találtam, akikkel együtt fogjuk tolni :))

Természetesen csakis pozitív megerősítéssel tanítunk, leginkább klikkerrel.

(Aki esetleg nem ismeri a klikkert, illetve a klikkerezés alapszabályait, annak IDE linkeltem a "Mi a klikker?" bejegyzést az Ebgondolat blogból, jól összefoglalja a lényeget, illetve ajánlom Karen Pryor és Vámosi-Nagy Nóra könyveit:)

Mindkettő szuper olvasmány, Nóráé talán gyakorlatiasabb

Szóval klikkeres tanításnál a következő lehetőségeink vannak:

Elkapás 
Olyan viselkedést tudunk elkapni (vagyis az előforduláskor azonnal megerősíteni), amiket a kutya "magától" csinál. Tehát nem mi idézzük elő az adott viselkedést (bármilyen módon, mutogatással, eszközzel, kajával), hanem egyszer csak - véletlenszerűen vagy megjósolhatóan - előfordul, és ezt a pillanatot "kapjuk el". Itt - miután ténylegesen el kell kapnunk a viselkedést - sokszor klikker hiányában (hiszen nem lóg 0-24-ben rajtunk) klikkelőszót* használunk.

Ilyen lehet: meghajlás (reggeli nyújtózkodásból), ásítás, megrázás (amikor kijön a vízből), ásás, szemkontaktus (amikor épp magától ránk néz).


Megvezetés
Ilyenkor a kutyát élelemmel vezetjük meg, tehát pl. az orra előtt húzzuk a kezünkben levő jutalomfalatot és azzal vesszük rá különböző mozgásokra, majd a megfelelő mozgás közben klikkelünk és odaadjuk a falatkát. Sokan nem szeretik ezt a megoldást, mert a kutya ilyenkor nem igazán használja az eszét, a kajára koncentrál, nem a feladatra. Ezt a problémát a kaja feladatból történő viszonylag gyors kivételével tudjuk orvosolni, hiszen a megvezetés amúgy sok dolog tanítására használható.

Ilyen lehet: kézkövetés, ültetés, fektetés, tenyérérintés, szlalomozás, átbújás tárgyak alatt, stb.

Megvezetés (forrás: kutyakozpont.hu)

Célkövetés
Kívülről hasonlít a megvezetéshez, ám itt a kutya egy számára semleges tárgyat (pl. célkövető pálcát) követ. Első feladatunk itt nyilván a tárgykövetés megtanítása (a megvezetés esetén a kajakövetés többé-kevésbé automatikus, ugye, nem kell külön tanítani), ezután jöhetnek a különböző mozgásformák.

Ilyen lehet (a fentiekhez hasonlóan): szlalomozás, átbújás tárgyak alatt, áthaladás tárgyakon, körbeforgás, két lábon járás vagy távmunka: odaküldés céltárgyhoz/céltárgyra.

Célkövetés (forrás: kutyakozpont.hu)

Utánzás
Az utánzás - bár állítólag a kutyáknál nem kifejezetten erős tanulási módszer - jó alternatíva lehet, ha van olyan másik kutya a közelben, aki már tud egy trükköt, a miénk pedig követheti, másolhatja. Illetve ma már önálló iskolája van a "do as I do" trükköknek, amikor a kutyának a gazdi mutat egy viselkedést, amit aztán ő leutánoz.

Ilyen lehet: ugatás, beugrás autóba, áthaladás kúszón, "do as I do" trükkök


Modellezés
A modellezés tulajdonképpen mesterséges "megváltoztatást", alakítást jelent ebben az értelemben.
Kétféle modellezést ismerünk: amikor a kutyát "modellezzük" illetve amikor a környezetet.
A kutya modellezése során pl. elrendezzük a végtagjait, ha azt akarjuk hogy "beálljon" adott pozícióba, vagy pacsihoz megfogjuk a lábát és felemeljük. Régebben szinte csak így "tanították" a kutyákat (lenyomták a feneküket ültetéshez, a marjukat fektetéshez).  Nem igazán szerencsés módszer, főleg érzékenyebb kutyáknál. Gondoljunk bele, mi sem szeretnénk, ha úgy magyaráznák el nekünk, merre van a büfé az új munkahelyen, hogy ellöködnek minket addig a folyosón...
Sokkal jobb a környezet modellezése, amikor úgy alakítjuk a közvetlen környezetet, hogy a tanítás célját támogassa. Pl. tolatás tanításához építünk egy kis folyosót (lehet akár jelzésértékű is, pl két párhuzamosan lefektetett pálca a földön). Így segítünk a kutyának, megérteni a feladat lényegét. Érzékeny kutyussal itt is óvatosan, lehet hogy számára az is külön feladat, hogy belépjen egy szűkebb folyosóba...

Ilyen lehet: tolatás, lábnál követés, fellépés lépcsőre hátsó lábbal, kiállításra pozíciótanítás, távmunka egyes elemei pl. tegyél egy nagy kört körülöttem - a kör kijelölve slaggal 

Modellezés - környezet (forrás: kutyakozpont.hu)

Formálás
Itt mutatkozik meg a klikkeres tanítás minden csodája és az igazi együttműködés élménye :) Tulajdonképpen csak és kizárólag a klikkeren keresztül kommunikálunk a kutyával - nem mutogatunk, nem vezetjük meg, még csak meg sem szólalunk. Elképzelünk egy célt, amit lépésről lépésre, részletekben "magyarázunk el" tanítványunknak azzal, hogy mindig megerősítjük a cél felé vezető apró lépéseit/próbálkozásait (mint a hideg-meleg játékban - a meleg/forró a klikk, a hideg a klikk elmaradása). Ő pedig gondolkozik, találgat, agyal, különböző viselkedéseket ajánlj fel és a visszajelzéseink nyomán megszületik a megoldás, maga a cél.
Legismertebb és jó első ilyen feladat a 101 játék a dobozzal, amikor egy kartondobozt (alacsony peremekkel, nyitott állapotban) teszünk le a földre és minden új viselkedést, amit a kutya felajánl, megerősítünk. Persze lehet, hogy az első feladat az lesz, jöjjön rá, hogy a kartondobozzal kell valamit csinálnia.
Valahogy így fog kezdődni: letesszük a dobozt a kutya jelenlétében a földre. Kutya ránéz: klikk!, odaszagol: klikk!, közelebb sétál: klikk!, aztán pedig mehet mindenre, ami érdekes: belelép 1 lábbal, 2-vel, megkerüli, megrágja, elvonszolja, beleül, belefekszik, rámancsol, átugorja, stb..
Ehhez a tanítási formához be szoktak vezetni egy start- és egy "vége"-jelet, hogy a kutya tudja, most kezdődik a találgatás (hiszen semmi más támpontot nem adunk neki előre) illetve most kész a gyakorlóblokk, nem kell tovább feladatban-gondolkozásban maradnia.

Ilyen lehet: bármi, ahol az élvezet a lényeg :) de alkalmazhatjuk más, célzott feladatok bevezetőjeként is, amíg a kutya rájön, most azzal a tárggyal kell kezdenie valamit. Utána már célzottan rávezethetjük, hogy pontosan mit, a fentebbi alternatívák valamelyikével.

Jó gyakorlást!


*A klikkelőszó a klikker kattanását helyettesítő rövid, jellegzetes hangsúllyal kiejtett, a hétköznapi beszédben nem sűrűn elforduló, általunk választott szó, pl. "klikk!", "azaz!"  vagy "úgy!". Használatára minden klikkeres szabály ugyanúgy érvényes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése