2017. július 24., hétfő

Trükktanítás -1.

Valamiért Nyunyunak nem igazán tanítottam eddig trükköket. Raffácska nagyon sokfélét tudott, mindketten nagyon élveztük, ahogy egyre bonyolultabb dolgokat tanultunk egyre ügyesebben :) 


Raffácska 11 évesen, "keksz az orron"-trükk  <3
 
Nekünk ez akkoriban egyfajta mentsvár is volt, ami Raffának sokat segített, önbizalmat nyert a sok-sok sikerélményből. Illetve mivel nagyon sok dolgot ki kellett hagynunk a félőssége, idős kora és romló egészségi állapota stb. miatt, ezen a téren pótoltuk be a közös akciókat, mindkettőnk örömére:)

Már akkor is nagyon tetszett a 100 nap 100 trükk kihívás, aminek a lényege a nevében van :) Fontos, hogy a trükköket ilyenkor nem kell tökéletesre csiszolni, vezényszóhoz kötni, mindössze annyi a lényeg, hogy a kutya a nap végére be tudja mutatni, ami a cél volt aznapra.

A kihívás kezdeményezője Nati volt, íme a honlapja:

100 nap 100 trükk

Több kutyás ismerősöm is megcsinálta, az ő blogjukat azért linkelem be ide, hátha más is kedvet kap a trükkök tanításához:

Ebgondolat

Tanmark's Diamonds

Sokan úgy gondolják, hogy trükköket tanítani teljesen felesleges/nevetséges. Valójában a trükktanítás ugyanolyan tanítás, mint amikor ülni/feküdni tanítunk, a kutya számára pedig nincs "hülyeség" vagy "értelmes dolog". Ő ugyanúgy szívesen tanul bármit, nem mellesleg minden új dolog megtanulásával fejleszti valamelyik képességét (problémamegoldó, fizikai kondíció vagy ügyesség/koordinációs képesség) és alaposan megdolgoztatja az agyát.

Sok kutya egy többórás séta után néhány órával ugyanolyan kipihenten várja a következő akciót (hiszen csak fizikálisan fáradt el), ugyanakkor az olyan típusú elfoglaltságok, amik mentális kihívást is jelentenek számukra, sokkal jobban lefárasztják őket. Akár a trükktanítás is lehet ilyen elfoglaltság. Sok kutyafajta kifejezetten igényli a kemény "agymunkát", lásd pl. a közkedvelt border collie.

Amellett (ahogy Vámosi-Nagy Nóri: Klikk! c. könyvében is említi) a trükkök segíthetik akár a kutya elfogadását a társadalomban, pl ha egy kutyáktól tartó embert meg tud nevettetni velük, vagy illedelmesen "köszön" a szomszédnak a lépcsőházban..

Newtonnak főleg az agymunka miatt gondoltam a trükköket.

Azt hiszem, a 100 nap 100 trükk elsőre kicsit durvának tűnik, szóval mi egyenlőre 30 nap 30 trükköt vállalunk, augusztusban :) 31-én élménybeszámolunk :)

Remélem sikerül (nem Newton-on fog múlni, az biztos, hanem az én időbeosztásomon.. )

Jelentkezünk majd a témában, plusz megpróbálok megfűzni addig néhány emberkét, hogy csináljuk együtt, úgy mindig jobban megy :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése