2017. július 17., hétfő

Fél éves... és kamaszodik.

Egészen pontosan holnap, július 18-án lesz fél éves a Kisnyúl, ezért gondoltam, ideje kicsit összefoglalni, meddig jutottunk, merre tartunk, hogyan is telnek közös napjaink mostanában..

Ez a fél éves kor azért is jelentős, mert Newton lassan kinövi a kölyökkort.. olyan nehéz elhinni, hogy ilyen gyorsan eltelt a cukorfalat pihepuha szőrgombóc-korszak... és kezdődik a kamaszkutyás játszmák időszaka :)

Sokszor bizonytalankodom, hogy egy-egy viselkedést minek ítéljek meg - tényleges bizonytalanságnak/még el nem sajátított viselkedésnek, vagy hisztinek: pl néha megmakacsolja magát a lépcsőzésnél és nem jön tovább, pedig elméletileg ez már megy gond nélkül.. vagy egyszer csak nem akar ki/beszállni az autóba. Múltkor például Fressnapf-os vásárlás után akartak felvenni minket, de Nyúl nem akart beugrani. Na ez most mi?? Amikor így bizonytalan vagyok, először mindig a szoftos megoldások közül válogatok (tényleg nem fogok soha dobermann-t vagy pireneusit venni, akármennyire tetszenek), így eszembe jutott, hogy jár a motor, talán azért húzódozik. Amikor leállítottuk az autót, Nyúl gond nélkül hoppant is be a szokásos helyére - ez esetben tényleg volt oka a hezitálásának és valószínűleg akkor döntöttem volna rosszul, ha rádobok egy adag nyomást a kutyára.

A másik, amit már említettem, az ugatás... a collie egy eléggé ugatós fajta, illetve csomó viselkedést különféle (hülye :)) hangokkal kísérnek.

Nyunyu szokásos esti fetrengése:



Nyúl nemrég kezdett ugatni (egészen pontosan a macskák megugatásával kezdte, színtiszta frusztrációból, miután 3 macska megtámadta a városban és körülbelül 2 percen keresztül üldözte-verte szerencsétlent - mert a kutya meg akarta enni a kitett macskakajájukat), és ez mostanában erősödik. A nyaralóban ahogy kiszáll az autóból, már futja a köröket feltartott farokkal és ugat. Amikor valami szokatlant lát (állatok - birka, tehén, lovak vagy lovasok), szintén. Legutóbb már egy kutyát is megugatott, amikor pórázon volt és nem tudott odamenni hozzá. Ami azt illeti, itt elég tanácstalan vagyok, de tudom, hogy ezen mindenképpen változtatni szeretnék, hogy ne lovalja bele magát jobban. Egyrészt, Győrben, a lakásban nagyon nem előnyös, ha rátalál a hangjára, másrészt tényleg bele tudnak erősödni az ilyen viselkedésbe. Minél előbb el kell  érnem, hogy ha rászólok, abbahagyja, mindenkinek jobb így. Egyenlőre nem kezdtem bele, hogy ne legyen sok számomra sikertelen - számára sikeres letiltásom. Azonkívül nem akartam állandóan ordítani a kutyával, mert ha még el is érném, hogy 2 másodpercig hallgasson, ezekben a helyzetekben olyan erős az inger, hogy úgyis kezdené újra. Ha kapok instrukciót, megírom :)

Ami még ilyen beragadt dolog, hogy aki érdekes (akár ember, akár állat), ahhoz mindenképpen oda akarunk menni.. ilyenkor, ha nincs hosszúpóráz, amire a behívást követően rá lehet lépni szükség esetén, akkor süket fülek.. jobban járok, ha el sem kezdem hívni... 

Amúgy mindenkit imád, mindenféle kutyával remekül kijön. Gyorsan tanul, itt még kicsit össze kell csiszolódnunk, hogy pontosabban értsem a jelzéseit (még mindig Raffa tanítása alapján dolgozom vele néha - ezért is adok túl sok segítséget, ragadok bele dolgokba vagy nem értem épp mit nem ért :)).

A hétköznapok amúgy általában sűrűn telnek - mindig hangsúlyozom, hogy a kutyázás egy életforma.

A tréningeket folyamatosan űzzük, szóval heti 3x biztosan sulizunk, emellett találtunk kiváló társaságot a Duna-parti(y) sétákhoz, ezek nagyon jók. Az ovit lassan kinőjük, ősztől felnőtt suliba megyünk :) Csanakon nyugodt, mezei sétákat szoktunk tenni esténként, hétvégente pedig szinte kivétel nélkül kirándulunk - csak a meleg szabhat korlátot ebben.

A kocsiban utazásnál legutóbb (jó hűvös volt, nem kellett félni a hőguta-veszélytől) kipróbáltuk a csomagtartó-boxban utazást, szuperul sikerült, a másfél óra alatt semmi hiszti, teljes nyugalom. Igaz, előtte dupla sulis óránk volt, így Newton kellemesen kifárasztott állapotban leledzett. Úgy veszem, hogy ez pipa, amikor nincs meleg, mehet ez a - nagyon megnyugtató - megoldás. A boxba tettem csúszásgátlós szőnyeget, a mérete bőven nagy a Kisnyúlnak, fel tud állni, meg tud fordulni, kényelmesen elNyúlhat. Amikor meleg van, az első ülés előtt, vagy azon utazik (bár egyre kevésbé fér el).

Megkapta az új mobilboxot, éppen beszoktatás zajlik, de mivel ez textil, csak akkor lehet becipzárazni őkelmét, amikor tudunk figyelni. Szeretném, ha majd a sulin, a gyakorlások közben is ebben pihenne, illetve később az utazásokra, táborokba is vihetnénk. Nagyon jó amúgy abból a szempontból is, hogy a kutya le tud nyugodni benne. Legutóbb is, kirándulásból hulla fáradtan hazérve Nyúl mégiscsak elkezdett ugatva körözni az udvarban, majd amikor pár rágnivalóval becsalogattam a boxba, szépen elnyugodott és elaludt. Van még mit tréningezni, de hát jó munkához idő kell.


Nyúl-les

Egyszer voltunk már kozmetikában is, hogy szokja a helyzetet, csak egy gyors átfésülést kértem Zsuzskától. Ide is többször megyünk majd, örülnék, ha később már ez is rendben menne..


Várakozó állásponton

Még mindig sokminden hiányzik a szocializációs listánkról, ezeket tényleg pótolni kellene most már.. a szokásos: vasút, játszótér, buszozás, hidak, liftek.... ajaj. Sok meló.

Amúgy természetesen cukorfalat a Drága, teljesen el vagyok olvadva tőle, de hát ki tudna neki ellenállni, pl amikor így jelentkezik, hogy eléggé ideje lenne már felkelni??



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése