2020. június 3., szerda

Kutyás cuccok tisztítása

Krisztivel a hétvégi séta alatt többek között a takarítás is szóba került. Innét jött az ötlet, hogy írok egy bejegyzést arról, hogyan (próbálom) normális állapotban tartani a kutyás cuccokat.

Mindig azon nevetek, hogy a neten a kutyák minden képen csodálatosan habtiszta fekhelyen/takarón/szőnyegen hevernek, csilli-villi kutyajátékok társaságában. Na most aki kutyát tart, az pontosan tudja, hogy ez az állapot egészen 0,00001 másodpercig tart.

Na ilyen sose lesz!! Hófehér pihepuha plüsságy frissen fürdetett/fésült jóillatú szőrnemhullató csodakutyával.. Forrás: www.trixie.de


Nézzük.

Tréning/egyéb felszerelés. Értem ez alatt a textil nyakörveket, pórázokat, jutitartót, kakizacsitartót, agilityszoknyát, játékokat. Hála égnek strapabíró anyagból készülnek, általában jól bírják a tisztítási procedúrát is.

Azzal kezdem, hogy beáztatom őket egy lavórba, Biopon áztatóval jól megszórva. Ez inkább csak fellazítja a koszt, eltávolítani nem nagyon tudja.

Pár óra múlva egyesével kiveszem őket, egy erős műszálas kefével, forró vízzel és Vanish szappannal (egy csodaszer!) erőteljesen átkefélem. A kosz legjava ilyenkor távozik róluk. Én a mosdókagylóban végzem a műveletet (persze amikor végeztem, azonnal kifertőtlenítem), ha valaki ezt nem szeretné, akkor egy másik lavór is megfelel a célnak, nagyon kevés vízzel, több vízcserével.

Ha ezen túl vagyok, akkor a kritikus részeket (amik nagyon erősen szennyezettek, vagy akár zsírosak, lásd agilityszoknya jutitartó zsebje) ismét vastagon beszappanozom és ezt rajta is hagyom, így mennek a mosógépbe.

A cuccokat mindenképpen érdemes mosózsákba, vagy párnahuzatba tenni (én az utóbbit használom) és jól bekötözni. A pórázok karabinere, az egyéb fém alkatrészek így is csapkolódni fognak a gépben, elég drámai hangokat adva.. (lásd: most akkor leszakad a dob vagy sem??) Tapasztalatom szerint az áztatással, előmosással, szappanozással "kezelt" cuccokhoz már elegendő a gép gyors (15 perces) programja, így is tökéletesen tiszta felszerelést sikerül varázsolnunk.

Vetbed/szőnyeg

Első lépésként ezeket a cuccokat szőrteleníteni kell. Ezt a legegyszerűbb egy normál, fémfogas kutyakefével megtenni!



A megszokott, fésülős mozdulatokkal keféljük át az egész szőnyeget. Csodálatosan leszedi a szőrt különösebb erőlködés nélkül, plusz szét is választja a szálakat, felfrissíti a Vetbed-et. Jószerével még a növénydarabkákat is kiszedi. Ha nincs ilyen kefénk, akkor egy jó erős, rövidebb műszálas udvari seprű is megteszi.

A következő lépés a portalanítás. Az ősrégi falnak csapkodós/prakkeres megoldás tökéletes :) A porszívót én csak ezután fognám rá a szőnyegre, kutyás házban a porszívók amúgy is rövid életűek, könnyítsük meg a dolgukat, ahol lehet..

A Vetbed-ek, egyes szőnyegek moshatóak, szóval a fenti lépéseket követően mehetnek a gépbe. A mosási hőmérséklet anyagfüggő - a Vetbed-ek bírják a 90 fokot, érdemes is néha ezt választani, fertőtlenítés céljából.

Fekhely

A legtöbb fekhely levehető huzattal rendelkezik - másmilyet ne is vegyünk :) A huzatot szőrhengerrel lehet szőrteleníteni, aztán a többi lépés mehet a fentiek szerint. Magát a fekhelyet én csak portalanítani szoktam (prakker, porszívó).

Kutyaruha/láthatósági mellény

A tisztítás módja itt attól függ, milyen anyagú a ruha. Alapból ugyanúgy csinálom, mint a felszereléseket, ami fontos, hogy ezt a fenti lépéseken kívül szőrteleníteni is kell. A tépőzárakat a fent említett kutyakefés módszerrel, a ruha többi részét szőrhengerrel javaslom "előkezelni". Mosás előtt a tépőzárakat be kell csukni!

Saját ruha

Kutyás ruhánál a normál ruhához képest csak a megelőző szőrhengeres szőrtelenítésben és a magasabb (60 fokos) mosási hőmérsékletben van különbség.

Etetőtálak

Hetente egyszer szoktam elmosni őket (többször kéne tudoom), normál, humán mosogatószerrel, külön kutyás szivaccsal - a többi napon csak papírtörlővel áttöröljük. A kutyáim tápot esznek, de kapnak kiegészítést is mellé, szóval van koszolódás.. A mosogatógépbe személy szerint nem teszek kutyacuccot, sem tálat, sem mondjuk kajával tölthető, műanyag vagy gumi intelligenciajátékokat.

Időnként mindenképpen ajánlott a tálakat fertőtleníteni is, viszont ezekre nem szívesen használok agresszív vegyszereket. Bár régen Flórasepttel/Domestossal toltam, most valami lájtosabban gondolkozom, mint pl. Sanytol. A fém edényeket jobban lehet fertőtleníteni, BARF-hoz én azt ajánlom inkább. Nekünk műanyagok vannak, ha már nagyon ordenárék (karcoltak, elszíneződtek), nem tisztíthatóak megfelelően, inkább lecserélem őket, egy tál kb. 1000 HUF a Fressnapfban.

Röviden összefoglalva: valójában nem nagy kunszt egyik sem, a saját életünket könnyítjük meg, ha viszonylag gyakran tisztítjuk a kutyás cuccokat. Őszinte leszek, nálam azért el szoktak érni egy kritikus "nem-bírom-tovább-nézni-olyan-koszos" állapotot, mire rászánom magam a dologra. A nyakörvekre, pórázokra, kakiszacsitartókra allergiásabb vagyok, mert utóbbi kettőt minden nap a ruhámon hordom. A játékok nem annyira elsődlegesek, ha kimosom őket, 2 perc múlva akkor is végighúzzák a porban, ugyanúgy néz ki.. A Vetbedek, fekhely szőr- és portalanítása hetente történik, a mosásuk ritkábban.

Ha van hatékony tippetek bármilyen kutyás cucc tisztításához, osszátok meg velünk légyszi! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése