2020. január 31., péntek

Kutya alapok 7 pontban

A tegnapi bejegyzés mentén elhatároztam, hogy írok egy amolyan alapcsomagot, ami a kezdő, kutyát (vagy akár skótjuhászt) keresőknek hasznos lehet. Nem szoktam és nem szeretek ilyen témákról írni, mert feleslegesnek tartom - annyi, de annyi hasonló írás van a neten, hogy csak az nem talál, aki nem akar.. viszont ha tőlem kérdezne valaki, annak majd belinkelem és elküldöm, mint valami összefoglalót :)

Ebben a bejegyzésben tényleg az alap infókra megyek és igyekszem a legegyszerűbben kifejezni a mondandómat. Rengeteg minden nem lesz benne, hiszen ennek a témának végtelen számú oldala van.

Szóval kutya.

1.
A kutya alapvető igénye a társaság. Hiszen falkaállat. Genetikailag kódolt benne, hogy az élethez, "túléléshez" szüksége van a fajtársaira. Napjainkban a kutya "fajtársa" az ember.

Szóval ha kutyát vállalsz, engedd be az életteredbe. A lakásodba/házadba. Magadnak is segítesz, a kutyád ugyanis különösebb erőfeszítésed nélkül megismer Téged. Ők ugyanis kiváló megfigyelők. Miért? Mert leginkább testbeszéddel kommunikálnak. Az olyan milliméternyi, nüansznyi mozdulataidat is meg fogja ismerni, amiket Te észre sem veszel. Ugyanígy megismeri a hangulataidat, kommunikációdat, szokásaidat, rutinodat, stb. Máris szorosabb a kutya-gazda kapcsolat. Ingyen.

Kutyát a kertbe száműzni értelmetlen. Vagy akkor valójában kerti dekorációt akartál, amit néha megsimogathatsz. Arra meg jó a műanyag gólya is. Ha kerted van, az nem a kutyádnak boldogság - ő Veled akar lenni - hanem Neked, mert tudod váltogatni, hogy éppen hol legyen. Nem kell őrült módon rohannod haza, hogy levidd pisilni, ha késel fél órát, nem történik semmi.

Egyik "erős érv" szokott lenni a kert mellett, hogy a kutyát ez esetben nem kell vinni sétálni... röviden: de. Vagy lásd előző pontot a kerti dekorációval. Ha Neked kellene leélned az életedet egy szobában (mindegy mekkora), és a családodat naponta kétszer 2 percre látnád, nem tudom mennyire lennél kiegyensúlyozott személyiség. Pedig mozoghatsz!!!

A másik, hogy "de majd kimegyünk hozzá, labdázni meg játszani meg simogatni". Nem azért mondom, hogy kötözködjek, de nem fogtok. Mert pl. az év felében, mire hazaértek, tök sötét lesz. Meg hideg. És amikor örülsz, hogy a lefagyott ujjaiddal becipelted a bevásárlást, nem fogsz visszamenni az udvarra, "játszani". A kutyával. Rohadt gyorsan "ne haragudj, kiskutyám, de ma hidegvan/melegvan/sár van/sötét van/fáradt vagyok, de holnap bepótoljuk, jó?" lesz a dologból. És holnap egy másik ok miatt lesz ugyanez. Aztán eltelnek a napok, hetek, évek.. ő pedig leéli az életét, egy kertben, tökegyedül.

2.
Akkor rögtön ide is hozom. A kutyát nem érdekli az időjárás. Ők kifejezetten szeretik a hideget, az esőtől nem esnek kétségbe, viszont mozogni imádnak - és ez is alapvető dolog egy egészséges kutyaélethez. Szóval, ha utálod a fentieket (hideg, meleg, eső, hó, sár), inkább kuckózással és olvasással, filmezéssel töltöd a szabadidődet, nem való Neked kutya. Mert hidd el, az évnek kevés olyan napja van, amikor a fentiek közül épp egyik sincs...

3.
Fentiekhez kapcsolódik: mindig alacsonyabb vagy ugyanolyan energiaszintű kutyát szerezz, mint amilyen Te vagy. Mit értek itt energiaszint alatt? Jellemzően a mozgásigényedet, de az eltökéltségedet, makacsságodat, vitalitásodat, kedvenc időtöltésedet is.

Sokan elhibázzák, hogy olyan energiabomba állatot visznek haza, akivel aztán nem bírják a tempót. Bármelyik kutya (kivéve talán a nyomottorrú vagy nagyon kistestű kutyákat) nevetve lenyomja az embert fizikai kondícióban és tettrekészségben. Tehát ha átlag futásra keresel kutyát, akkor sem kell huskyt venned (akivel aztán szívni fogsz 25 másik fronton, de ezt is hagyjuk)... akár egy spániel is bőven elég, hidd el. A husky megpakolt szánokat húz el tízkilométereken, naponta. A bordercollie 0-24-ben tolja a nyáj mellett.. Meg nagyon vicces a folyton pörgő jack russel, de nem leszel annyira boldog, amikor munkanapokon rommá unja magát és szétszedi a fél lakásodat/kertedet, vagy üvölt egész nap, mert nem tudod minden nap - és nem fogod tudni - kellően lefárasztani. Ja, 15 évig él... úgy értem a minden napot. Ha kölyköt viszel haza, számíts rá, hogy az első években amúgy is egy fáradhatatlan állatod lesz.

A fajtaválasztás további szempontjaira most nem térek ki, helyette itt a két leghasznosabb tanácsom: 1. beszélgess sok-sok, adott fajtát tartó emberrel, tenyésztővel - és jó nevű, elismert trénerekkel!!! Utóbbiak igazán jó képet tudnak adni az egyes fajtákról, mert nagyon sok kutyát, sok fajtát látnak, van tapasztalatuk, összehasonlítási alapjuk - és nincs rajtuk rajongói rózsaszín szemüveg. 2. ismerd önmagadat és az életritmusodat, maradj a realitás talaján. Vállalhatsz energiaigényes kutyát, de akkor légy tisztába vele, hogy a szabadidőd 95%-a a kutyára fog menni.

4.
Akkor legyen a kölyökkutya. Nem fogod sterilen megúszni. Nem lehet és nem kell. Szobatisztaságra szoktatás azt jelenti, hogy be fog pisilni - és kakilni. Mert még élettanilag sem képes ennyi ideig visszatartani a dolgokat. Rágni fog, mert nőnek a fogai, meg mert (mint a gyerekek), ő is a száján keresztül ismerkedik a világgal. Fel fog ugrálni a sáros lábaival, mindenkire. Gondolkodj ezeken előre. Mit hogyan tudsz/szeretnél megoldani. Amit féltesz, pakold/kerítsd el. Tanítgasd. Mintha gyereked lenne. Ha a fentiekért megbünteted a kutyát, akkor olyasmiért ítéled el, ami normális viselkedés. Persze itt is vannak fokozatok, van ami nem normális, de ilyenekbe most nem megyek bele.

5.
Ha a kutya a házban van (alap, ugye), akkor koszt (leginkább port meg szőrt) fog bevinni. Ez ilyen. Ha tisztaságmániás vagy, olyan fajok/fajták között keresgélj, amik nem hullajtják a szőrüket (a por még áll!). A kutya nem tehet róla, hogy szőrös... Ha naponta felsöpörsz, pár naponta porszívózol és felmosol, teljesen kultúrált lehet a házad. Ennyit kell vállalnod.

Természetesen taníthatsz a kutyának szabályokat, hogy egyes helyiségekbe nem mehet be (konyha, fürdőszoba), a bútorokról is letilthatod. Nincs ezzel semmi gond, a kutya érti és betartja (ha mégsem, orvosolnod kell a dolgot, keress szakértőt). Olyan helyiségből nem érdemes kitiltanod, ahol a napod nagy részét töltöd, mert megint ott vagyunk, hogy a kutya valójában nem lehet Veled.

A higiénia miatt nem kell aggódnod, ha kutyádat rendszeresen oltatod, kezelteted külső-belső élősködők ellen, kozmetikába viszed és otthon is ápolod. Ha utálod a kutyanyálat, válassz olyan fajtát, aminek feszes pofája, szája van, sokkal kevésbé nyálasak. Minimális nyállal pedig tudnod kell együttélni, egyáltalán nem halálos.

6.
Vannak dolgok, amik nem kompatibilisek a kutyákkal, akármilyen reklámfotókat is látsz az interneten. Ilyen pl. a gyep. Vagy a fehér szőnyeg/padlószőnyeg. Döntened kell, mi a fontosabb Neked. Ha már egy vakondtúrás látványa is kiborít és amúgy is szívszerelmed a kerted, akkor mondj le a kutyáról. Nem érdemli meg, hogy kennelben végezze, egy virágoskert miatt. Ha elég nagy telked van, oszd fel (itt sem kennelre gondolok!!).

7.
Tudd, hogyan akarsz élni a kutyáddal. "Csak a kertbe kell". Csak azt tudom mondani: minek? Akkor Neked a kutya nem számít.. csak saját magad. Plusz, megjósolom, tuti lesz olyan, hogy ki kell vinned az udvarból.

Ha már vinnéd magaddal, akkor szükségetek lesz pár dologra. Kezdésnek rengeteg szocializációra. Készítsd fel mindenre, amivel valószínűleg találkozni fogtok. Kezdd azonnal. Nem értem azokat, akik a 7-8 hónapos kamaszkutya meg problémás fiatal felnőtt kutya mellett kezdenek ébredezni, hogy "úgy rángat pórázon, mit csináljak??" vagy "verekszik a többi kannal, segítsetek!". Ja mert eddig mit csináltál? Ilyenkor helyrehozni elcseszett dolgokat már nagyon nehéz.. és százszor annyi energia, mintha elkezdted volna időben. És ha akkor nem szántál rá, elég kicsi az esélye, hogy most többszörösét fogod.


Példa: ha városban fogsz élni, minden nap találkozni fogtok rengeteg másik kutyával. Ha folyton pórázon/flexin rángatod (mert az kényelmes, nem kell megerőltetned magad, meg nem kell tudnod semmit), nem hagyod, hogy megtanuljon kommunikálni a többiekkel (mert pl. félted), akkor miért várod el később, hogy normális legyen? Miért csodálkozol hogy képtelen jó viszonyt kialakítani a fajtársaival? Te nem hagytad, hogy sikerüljön neki.


A kutya nem lesz "magától" jólnevelt. Ha még nem tanítottál kutyát, nincs semmi gond, de készülj rá, hogy Neked is tanulnod kell - és sok időbe, energiába kerül egy kutyát felnevelni. Évekig jutifalatokkal fogsz közlekedni, ha jól csinálod. Cserébe szuper élet vár rátok.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése