2019. január 17., csütörtök

Kamasz kutya tünetegyüttes...

Nem tudom kinél hogyan zajlik, de összefoglalom, miket tapasztaltam a saját skótjaimnál (mintaelemszám: 2).


Megnövekedett mozgásigény: a kamasz kutya kb lefáraszthatatlan. Elképesztő kitartással rohan, fut, szalad összevissza, órákon át. Hamar regenerálódik, fél óra alatt kipiheni magát szinte bármiből :). Az egyetlen lehetőséged, hogy fáraszd, ha agymunkát adsz neki. Ezt persze csak rövid blokkokban, mert:

Képtelen normálisan koncentrálni: a koncentrációs idő romlik. annyi felé nézegetnek és annyi ingert próbálnak egyidejűleg felszedni, hogy a fókusz szétesik. Ez nálunk az agilitymunkában látszott... ami már egész szépen ment, az is szétesett :D

Türelmetlenség: ez a felfokozott idegrendszeri érzékenységből jön: nehezen várakoznak, nehezen tűrik a "tétlenséget", nehezen nyugszanak le.

Öntudatnövekedés: a folyamatos szocializáció és a növekvő hormonmennyiség következtében a kutya egyre magabiztosabb lesz (vagy úgy tesz :D), más kutyák társaságában is "próbálgatja magát".

Hormonzúdulás: inkább kan kutyánál jellemző. Rózsaszín köd, udvarlás a szukáknak ezerrel, esetleg tárgyakra mászás.. Asszírka is elért ide, juhúú.. :D

Védőösztönös érés (még mindig): hirtelen, váratlan, veszélyesnek látszó tárgyak, furcsa formák, emberek... buffogás, ugatás, morgás - és hátrálás ezerrel. Sötétben általában erősödik.

Enyhe félelem olyan dolgoktól, amiktől addig eszébe se jutott...

Általában az engedelmességre való hajlam romlása :D 

Összefoglalva: nyughatatlanok. Mint Johnny Cash :D

Én ilyenkor nem látom olyan sötéten a dolgokat. Persze, kell, hogy az ember azért ilyenkor is fenntartsa az általános alapelveket és ne engedjen egyes dolgokból (behívás, kétszer szólok, szabályok, stb), de úgy gondolom, hogy nem pont ebben a korszakban kell véresen komolyan venni a kutya nevelését. Ne írjuk le a kutyát, mert a viselkedése még közel sem a végleges - sőt, elég valószínű, hogy nem marad így...

Ami nekem furább, hogy vannak, akiknél a fentiek közül szinte semmi nem jelenik meg... nem is értem. Milyen nyugis lehet nekik!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése