2019. január 20., vasárnap

Do as I do Zsanival

Régi vágyunk volt és végre összejött egy Do as I do szeminárium Zsanival :)

Ezzel a tanítási módszerrel az ELTE-n kezdtek el foglalkozni néhány évvel ezelőtt. Lényege, hogy a kutya utánzással tanul a gazdájától. Tehát megtanulja megfigyelni a gazda által demonstrált cselekvést, majd a "csináld!" vezényszóra megismétli azt. Ez lehet tárggyal végzett cselekvés (pl. felugrás egy emelvényre), vagy pozíció (pl. fekvés) is. Természetesen először csak egy-egy egyszerű mozdulatot, később akár több cselekvésből álló viselkedésláncolatot is lehet így tanítani (természetesen figyelembe véve a kutya fizikai/szellemi korlátait). Régebben az utánzást nem tartották a kutyák kiemelkedő tanulási képességének, azonban ez megdőlni látszott. Végülis nem csoda, hiszen kutya nagyon szociális lény, a szociális tanulás képessége ezért nem áll távol tőle.


A szeminárium többünket is érdekelt, végül 5-en kezdtük el - én mindkét kutyával.

Zsani 4 alkalomra osztotta le a tematikát - persze lehet, hogy nem minden héten tartunk foglalkozást, mert van amihez több idő kell, ami a köztes gyakorlást illeti.

Először is meg kellett tanítanunk 3 trükköt a kutyáknak, csak vezényszóra. Ebben kellett lennie tárgyas illetve pozíció gyakorlatnak is. A csak vezényszó itt fontos, mindenféle apró testjelet le kell építeni. Ehhez legjobb, ha felvesszük magunkat videóra, itt aztán minden kiderül :D Én a 
  • "Fel!" -t: felugrál egy lefordított műanyag lavórra
  • "Flakon!"-t: műanyag flakon felborítása
  • "Fekszik!"-et választottam.
(Később kiderült, hogy ez nem volt szerencsés, mert mindegyik "f"-fel kezdődő parancs :D)

Az egyes viselkedéseket fel is vettük videóra és elküldtük Zsaninak, előre.

Az első alkalommal némi elméleti bevezetőt követően be is kellett mutatni a fentieket, annyi nehezítéssel, hogy most már minden tárgy egyszerre kint volt a pályán és felváltva, egymást követően, random sorrendben kellett végrehajtatni a feladatokat.

Ööö én kicsit elvéreztem... Newton túl lelkes volt, teljesen túlpörögte a dolgot. Illetve látszik, hogy a "csak vezényszó"-t még csiszolni kell. Látszott a kutyán a frusztráció (ugatás...), hogy nem érti/nem tudja egyértelműen elkülöníteni az egyes viselkedéseket. Plusz eddig még tényleg nem csináltuk így a feladatokat, felváltva, "zavaró tárgyakkal". Asszírkánál még az egyes viselkedéseket is pontosítani kell, neki még abszolút szüksége van a testjelekre.

Ilyenkor mindig rádöbbenek, hogy nekünk általában 50-80%-ra vannak kidolgozva a feladataink.. mert itt életbe lép a projekmanagement-ből is ismert 20/80 szabály.. A feladat 80%-át meg tudod csinálni 20% energiabefektetéssel... de a maradék 20%-ba - pontosítás, tökéletesítés - 80% energiát kell áldoznod!!

Szóval, nem is tudom.. kicsit néha elszomorodok. Nincs igazi koncepcióm még mindig. Vagy ha lenne, nem küzdök igazán. Vagy nem érzem hatékonynak a tréninget valamilyen okból. Vagy nehéz eljutni adott tréningekre. Kicsit félek attól is, hogy ha valamire nagyon ráfeszülnék, a kutyák megunnák. Persze ezt is csak kivetítem rájuk.. Sok mindent szeretnék csinálni velük, de kicsit jobban be kellene osztani a kívánságaimat. Vagy el kellene különíteni őket időben, talán. Dönthetnék úgy, hogy most csak agility. Vagy agility és terelés. Aztán majd pár év múlva treibball. Vagy ilyesmi. Az időm (és az energiám) amúgy sem túl sok. Sőt, egészen kevés. Ezért csak félig tanítok meg dolgokat, azt hiszem. Úgy érzem, így változatosabb a dolog - akárha amúgy nem is túl színvonalas. Igen. Valószínűleg a precizitást feláldozom a sokoldalúság/változatosság oltárán.

Végülis úgy is felfoghatom, hogy ez a szeminárium is jó lehetőség a változtatásra. Van tematika, Zsani követi a fejlődésünket. És ha nem haladunk, akkor az egésznek nincs értelme :) Hülyeség ott állni 4. alkalommal is, nem letisztázott, lecsiszolt viselkedésekkel... :)

Zsaninak amúgy szuper észrevételei voltak, mindannyiunk számára. Mindenkinek adott tanácsot, javított és ami nagyon tetszett nekem, annyira szívből örült, ha valamit jól csináltunk!! Ez olyan jól esett :)

Házi feladatként mi azt kaptuk, hogy gyakoroljunk úgy, hogy az összes tárgy kint van a területen, de pl. egyiket egy gyakorlóblokkba egyáltalán ne kérjem. Vagy ha kérem és sikeresen megcsinálja, távolítsam el az adott tárgyat. Adott esetben álljak közel a tárgyhoz, amivel dolgozunk, aztán növeljek távolságot. Illetve persze a viselkedések pontosítása. Gondolkozom amúgy, hogy valamelyik viselkedést átnevezem (a jelentős, "f" betűs összekeverhetőség miatt)...

Összefoglalva, nagyon jól éreztük magunkat és várjuk a következő alkalmat. Most megpróbálom összeszedni magamat és tényleg gyakorolni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése