2018. április 23., hétfő

Eddig jó

Egy kerek hete működtetem a kétkutyás stratégiát, ami eddig úgy tűnik, beválik.

Persze nagyon nehéz kint hagyni a kutyákat Csanakon, de mindig nyugtatom magam, hogy jobban járnak velem is, ha nem vagyok hulla fáradt és tök ideges.

Gyártottam Exceleket (köszönöm az ötletet, Kedves Kollégák :)), így próbálom követni, hogy igazságos legyen a rendszer :)

Jelmagyarázat :))
KK - kerti kutya
LK- lakáskutya
N és A - egyértelmű: a palackorrúak :)

Az első hét terve

Terv a hétre


Így sokkal könnyebb. Egyszerre mindig csak egy kutyára kell fókuszálni, vannak reggelek/esték amikor nem is kell sétáltatnom, mert akinek a kutyája a lakáskutya státuszban van, aznap reggel/este csak az sétáltat, egyedül. A másikunk pihenhet. Így ma reggel is sokkal korábban beértem a munkahelyemre, ami - tekintettel a feladatok tömegére - igazán előnyös :)

Newton-nal a városi sétákra fogok koncentrálni, olyan területekre megyünk ahol sok kutya van - és hosszúpórázozunk. Próbálok majd rágyúrni a játékra/gyakorlatokra is, erősebb ingerkörnyezetben. Persze fokozatosan, mert egyenlőre a labda 3 eldobásig érdekes, de az abszolút kedvenc húzkodós játék is csak 1 percig működik. A szagok, kutyák elvonják a figyelmét, bár általában csak addig, amíg újdonságnak számítanak. Ha megnézhette magának a kutyát, akkor (ha nem lány és/vagy nem tetszik neki) visszatér és rám figyel, van hogy egyenesen unatkozik a másik mellett és elkezd nyünnyügni vagy fetrengeni, hogy menjünk már..

Asszírral igazából bármi jó lehet, neki még minden jót tesz :) Zajok, forgalom, gyerekek, kutyák, mindegy :) Emellett neki is a játékot kellene nyomni, még inkább azért, hogy kiépítsük a "gazdi-a-legjobb-fej"-dolgot. Az ő esetében különösen fontos ez, mert ha akarnánk se tudnánk annyit vele lenni/játszani, mint Newton, így ő az első számú kedvenc. Persze nagyon jól kommunikál velünk és ügyes is a feladatokkal, de leginkább a kaja miatt, amiért meg van őrülve... Amúgy látszik, hogy amikor velünk van, sokkal kevésbé aktív, talán kicsit "szomorú" is és de ránk van utalva, ami nekünk meg jó :)

A hétvégék mindig közösek lesznek, ilyenkor amúgy is ráérünk. Asszírkát is beírattuk pl agility-re,  mert amikor Newton-nal voltam a pályán, konkrétan végigüvöltötte a gyakorlásunkat, hogy "őisőis". Persze valószínűleg a rohanó nagytesó látványa pörgette fel, de az én visító dícséreteimre is nagyon lelkesen reagált :) Persze ő még nem ugrálhat, de az alapokat elkezdheti tanulni.

Szóval eddig bevált a stratégia. Úgy tervezem, hogy szeptemberig így lesz, utána talán már kicsit összeérnek a kutyák, illetve az időjárás is ezt engedi meg. Nem biztos, hogy minden nap cserélgetek, de heti 2-3 napot biztosan beiktatunk, amikor a kuttyok külön kezelendőek.

A rendszer talán a legfontosabb hozadéka, hogy sokkal nyugodtabb vagyok. Nagyon megviselt, hogy egyszerre két kutyára figyeljek, hogy mindig lelkifurdalásom volt, már akkor is, ha az egyiket kizártam a szobából, amíg a másikkal klikkereztem, stb.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése