2018. április 21., szombat

Azt hiszem turista vagyok...

„Turista az, aki gyönyörködve járja a természet utait; aki megbecsüli a természet szépségeit és aki nem másért vállalja a természet járásával együtt járó kényelmetlenségeket, mint magáért a természetért.

Turista az, aki nem a külsőségeket nézi, hanem a lényeget, a természetet keresi! Mindegy, hogy hol és milyen körülmények között!

Turista az, akinek nem fontos a társaság, nem fő feltétel a kifogástalan szép idő, nem túracél a hátizsák tartalmának elfogyasztása és nem legfontosabb turistapont a - kocsma!!

Turista az, aki elhatározás és józan okok nélkül turista. Turista az, akinek lelki okai vannak arra, hogy vasárnap kiránduljon! Turista az, aki jó és rossz időben nekiindul a hegyeknek,forrásokból iszik, fatönkön, vagy sziklán pihen és megáll a hegytetőkön.

Turista az, akinek gyönyörűség a kilátás, akinek barátja a csend és akinek élmény a vihar. Megáll a réteken, megbámulja a virágok pompáját, nyitott szívvel hallgatja a madarak vidám beszédét, csendes bámulattal áll meg a hatalmas fenyők alatt és áhítattal néz a magasba szökő sziklabércre. Nem esik kétségbe ha megered a zápor, nem ijed meg a keményre fagyott úttól, nem riasztja vissza a sár és nem rémíti meg az éjszaka. A természet csak szép tud lenni!” 
Zubor István
   

„A turista jobban szereti hazáját, mint bárki más, mert a turista előtt a haza fogalma nem elvont fogalom, a turista lelki szemei előtt életre kel a táj, ha hazája térképét nézi, mert ő ismeri hazáját, bejárja annak minden zugát. Szeretni valamit pedig igazán csak akkor lehet, ha azt ismerjük.”
Reichart Géza


„A túrázás a természet, a hazánk, valamint önmagunk és társaink megismeréséről szól. A lelki béke és a boldogság megtalálásáról. Szól a szabadságról, felfedezésről, kalandokról, harmóniáról, a sportolásról és örök élmények szerzéséről.”
Ismeretlen
  

„Ha igazán szereted a természetet, mindenhol megtalálod a szépséget.”
Van Gogh, Vincent


„Mikor az éj leszáll s a csillagok feljőnek, mikor a világ szavai elhalnak, elkezd beszélni a természet, akkor a végtelen mindenség megnyílik s az ember lelke lát.”
 Jókai Mór


„Menjetek ki a természetbe, s ismerjétek meg egymást ott, ahol az ember őszinte lesz.”
Móricz Zsigmond


„A kezdő turista rendszerint túlnagy súlyt fektet az időjárásra. Idővel azonban tapasztalni fogja, hogy verőfényben megkezdett túra szakadó esőbe fúlhat, míg máskor megbánja, ha a  borús égtől megijedve lemond oly kirándulásról, amelyet a leggyönyörűbb időben fejezhetett volna be. Miután viszont meteorológiai megfigyeléseink sem mindig megbízhatóak, ha az időjárás tekintetében túlságosan válogatósak vagyunk, keveset rándulhatunk ki. Ne tulajdonítsunk tehát az időjárásnak feltétlenül döntő befolyást tervezgetéseinknél [...] és gondoljunk arra, hogy nem mindig a napsütéses meleg idő a legszebb, hanem közben olykor igen hangulatos lehet a ködös, esős idő is. Jó felszerelés és kellő testedzés mellett egészséges turista alacsony- vagy középhegységben ne tartson túlságosan az időjárástól.” 
Reichart Géza


„Bármilyen hosszú is egy természetfilm, bármilyen szép is egy kép, bármilyen csodás is egy-egy leírás, nem hihetjük azt, hogy ez pótolja a személyes élményt. Márpedig ezek a helyek bárki számára könnyen elérhetők, felkeresésük, felfedezésük − kinek-kinek a maga számára − jószerivel csak elhatározás kérdése.” 
Rockenbauer Pál








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése