2024. március 15., péntek

Kirándulás - Ördög-árok - Dudar

Egyértelmű volt, hogy ma kirándulás következik, kicsit összerázni az elmúlt hetek szétesettségét, hiszen 2 helyett 4 kutya volt a létszám, ennyi állatkával pedig mindent másként kell csinálni egy kicsit. Tegnap a labi és a tacsi hazaköltöztek, tesómék sikeres hazaérkezését igazolandó.

Az útvonal egyszerű volt, pár perc alatt terveztem ki, szóval Bakonyoszlop és Ördög-árok, de most a szokásunktól eltérően nem jobbra, a zöldre, hanem balra, a pirosra fordultunk a szurdok után, és átmentünk Dudarra, majd rövid faluszakaszt követően jelöletlen erdészeti utakon kormányoztam vissza a bandát a kiindulási helyre. 13,2 km, 4:11 perc menetidő, 2 pihenővel. Az Ördög-árok csodaszép volt és kellő kihívást is tartogatott egyes szakaszain, mert a patak (hála égnek) kellemes, közepes bőséggel, az átkeléseket megnehezítve csobogott, a talaj pedig, ahol mászni kellett, eléggé csúszott. Sok-sok kidőlt fatörzs is keresztezte az utat, szóval állatkák gyakorolhatták a terepi mozgást, kúszást-ugrást, aminek külön örültem. Nyunyu még a vízbe is sokszor tőle szokatlan lelkesedéssel gázolt bele, gyanítom a vadszagot is összegyűjt a meder, mégiscsak idejárnak inni az erdő állatkái.

Elteszek pár képet, mint mindig, teljesen elégedett vagyok, éppen elegendő terepi kihívás, csodaszép idő és kellemes táv/idő jellemezte ezt a mai túrát.

Mindig eszembe jut Rómer Flóris, aki azt írta az Ördög-árokról, "itt minden lépted sziklára esik" - és így van :)

A tavasz tipikus virágai - bogláros szellőrózsa, odvas keltike és galambvirág

Asszírka oroszlánkirályosat játszik, mondjuk ahelyett, hogy inna..



Sajnos a Valler István kút nem túl látványos,
a padok az asztalok mellett kidőlve, a forrás alig csorog



Tavasz..



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése