2021. június 28., hétfő

Kullancs, toklász, meg nagyszőrű kutyák

Ezt a bejegyzést inkább kezdőknek írom, bár minden évben előjönnek a szezonnak megfelelő rémhír-témák, mint pl kullancs meg toklász. Hát, most is ezekről lesz szó.

Gyorsan és lényegretörően fogom leírni a dolgokat, mert késő van.

Szóval. Kullancsveszély. Magyarországon egész évben számolni kell vele, tehát a kullancs elleni védekezés folyamatos feladat! Nem hagyunk ki téli hónapokat!! A kullancsok legnagyobb tömegben tavasszal jelennek meg, aztán az ősz a második csúcs. Az aljnövényzetben, elhanyagolt területeken van rengeteg, meg ahol sok a vad, meg a kóbormacska. Szóval mindenhol. Madarak, minden terjeszti. A kullancs kb 80%-os páratartalmú helyen, sűrű aljnövényzetben, avarban szeret lenni. Amúgy kiszárad. 1-1,5 méternél magasabbra nem mászik. Egyre több faj jelenik meg itthon is, de tulajdonképpen mindegy, mindegyik elég vészes betegségeket terjeszt, kutyára nézve a legveszélyesebb a babézia. A babéziát egy egysejtű okozza, lényegében szétrobbantja a vörösvértesteket. Akit érdekel, olvasson utána. Tényleg életveszélyes, akár fél nap alatt elviheti a kutyát, ha nem észleljük a tüneteket időben.

Szóval a kullancsvédelemmel ne szórakozzunk. A nyakörv és a spot-on hosszúszőrű kutyára nem elég hatékony!!! Tabletta. Bravecto, Nexgard Spectra, akármi. Adagolásuk eltérő, az állatorvos meg a leírás segít. Drágák, de ezen tényleg ne spóroljunk.

A tabletta mellett is kötelező a séták utáni átnézés!! Segítsünk a tablettának meg a sorsnak, nézzük át alaposan a kutyát, akkor is ha fekete! Gyakorlott szem észreveszi sötét színen is ezeket a dögöket. Hajtogassuk szét a szőrt, különös tekintettel a fej-mellkas/nyak/szügy/mellső lábak részre, mert itt találjuk majd a javát (nyilván, ahogyan a kutya halad előre az aljnövényzetben, ide kapaszkodik a legtöbb vérszívó). Tavasszal rengeteg nimfa alakot is találhatunk a kutyán, ezek igazán mini, szinte áttetszően halványbarna kullancsok, amik amúgy pont olyanok, mint a kifejlettek. Már ezek is vért szívnak, szóval ha találunk, ugyanúgy távolítsuk el őket. Remélem azt senkinek nem kell mondani, hogy a kullancsot ki kell nyírni, mert ha csak eldobjuk a kertben, nemsokára elárasztjuk a saját területünket velük.

Toklász. Hát, ennek most van igazi szezonja! Nyáron... amikor szépen kiszáradnak a pázsitfűfélék! Imádnivaló. Nem szeretek gusztustalan sebészeti képeket feltenni, szóval legyen elég annyi, hogy a toklász kva veszélyes. Beleáll a kutyába és szó szerint belefúrja magát a bőr alá, aztán ott is tovább vándorol, iszonyú kínokat okozva szegény állatnak. Ha már bement, a kutyát fel kell vágni és ki kell szedni a növényt. Ezt megelőzendő, nagyszőrű kutyánál a teendők:

 1. minden séta után alapos kikefélés
Ez azt jelenti, hogy szépen bontófésűvel, aztán sűrűbb aljszőrkefével is szálára szedjük a bundát. Ezzel már ki fog jönni egy csomó növény a kutyából. 

2. átkurkászás
A bunda kibontása lehetővé tette, hogy az ujjainkkal egészen a bőrig át tudjuk kurkászni a kutyát. A toklászt nem szemmel, hanem mindig tapintással keressük! Nagyon gyorsan rá fog állni az ujjunk. Szúrós, azonkívül "száraz" tapintású, picit szárazon zörög is. Fontos, hogy tényleg a szőr teljes mélységében keressük, mert gyorsan lejut a bőrig és akkor kezd problémát okozni. Mit kell különösen átnézni? Lábak, könyökhajlat, hónalj, has alul és kétoldalt, belső combok, kankutyáknál a herék és fütyi. Komolyan. Szóval alaposan kurkásszuk át a kutyát, négyzetcentinként, ha nincs sok időnk, akkor legalább a fenti helyeken. Ha jól csináljuk, a kutya kissé viharvert lesz, mert tőből összeborzoljuk a szőrét. Ha utána kettőt húzunk rajta a kefével, megint tökéletes lesz, ne aggódjunk.

3. lábujjközök/talpak/csánkok átnézése
Ezt a pontot külön is kiemelem, mert ezek az igazi veszélyzónák, a mozgás miatt itt okoz gyulladást, illetve fúródik be a testbe leggyorsabban a toklász. Szóval szigorúan.minden.séta.után.lábujjközöket átnézni és kiszedni mindenféle növényt innét!!! Ne feledkezzünk meg a mellső lábon az 5. ujjról se. Érzékeny kutyát valószínűleg szoktatni kell a lábak felemeléséhez, mozgatásához, de megoldható a dolog.

4. szőr kivágása a lábbujjközökből/talpakról/csánkokról
Ha jót akarunk magunknak meg a kutyánknak, akkor teszünk az esztétikai szempontokra, főleg toklászos időszakban és nagyon gyakran, pár hetente alaposan kivágjuk/kozmetikussal kivágatjuk a szőrt ezekről a helyekről!! Sokkal kevésbé tapadnak bele a növények a szőrbe, hamarabb észre is vesszük és mérföldekkel könnyebben el is távolítjuk őket.

Nagyon ne vegyünk ezeket félvállról, mert hiába megy az agyunkra a napi legalább fél óra szezonális meló, ha elhagyjuk, annak nagy valószínűséggel komoly következményei lesznek.

Baromi sokat segít amúgy egy fésülködőasztal, ha van annyi helyünk, hogy tudjuk tárolni, mindenképpen szerezzünk be egyet. Nekem nem régóta van, de őszintén hálás vagyok érte, nagyon megkönnyíti ezt a procedúrát, amit amúgy - a kutyáimmal egyetemben - a legjobban utálok az egész kutyázásban. Nekem aztán bőven elég lenne, kéthetente egyszer átfésülni őket, de ez ilyenkor nem esztétikai kérdés, hanem egészségügyi. Abból pedig nem szabad engedni.

Newton életének legsötétebb pillanatai: amiket a fésülködőasztalon kénytelen tölteni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése