2021. március 17., szerda

Új kutyás sport!

Új kutyás sportág van születőben itthon! Én is most hallottam csak róla, bár már körülbelül fél éve dolgozik a magyarországi bevezetésén egy csoport: ez pedig nem más, mint a Hoopers.

A Hoopers agility alapokon nyugvó, de annál sokkal kíméletesebb sport. A lényege pont az, hogy nagytestű/mini, nem túlságosan agilis felépítésű, vagy idősebb kutyával is végezhető, mert nem terheli extrémen a kutya mozgásszervrendszerét. Nincsenek ugró- és zónás akadályok, éles fordulók. Kétféle mozgástípus szükséges hozzá: futás és kerülés. Amelyik kutya tud futni, az Hooperezni is tud :)

Az agility-hez hasonló elemei, hogy egy előre bejárt és megjegyzett pályán kell sorban teljesíteni az akadályokat. Ugyanúgy 5 szint van: hobbi (FUN), kezdő (H0), majd 3 nehézségi (H1, H2, H3) szint. A bejárás itt 10 perces. A nehézségi szintek közötti különbséget az akadályok száma, az akadályok egymástól való távolsága, a felvezető kutyától való távolsága és mozgástere, illetve a megengedett motivációs eszköz (játék) használata jelenti.

Az agility-től eltérő eleme, hogy a felvezető mozgástere korlátozott, egy meghatározott négyzetből irányíthatja a kutyát, aki önállóan teljesíti a pályát. Csak két méretkategória van, Small (40 cm-ig) és Large. A kutya mérése megegyezik az agility-s marmagasságméréssel.

A Hoopers akadályai:

  • Hoop: tulajdonképpen egy boltíves kapu, amin a kutyának át kell szaladnia. Ugrás nincs.
 
 
  • Kúszó: az agility-ből ismert akadály, viszont nagyon rövid, mindössze 1-3 m. A kúszó csak egyenes lehet.

  • Kapu: hasonlít egy 2 dimenziós focikapuhoz. Hálós, vagy egyéb módon átlátható. Kerülni kell.
  • Hordó: hordó alakú tárgy, műanyag vagy textil. Kerülni kell.
 
Akit érdekel, a sportról minden információt megtalál a Hoopers Hungary oldalán! Edzésvideókat, további képeket, naprakész infókat a Facebook-on láthattok, követhetitek is a csapatot, mostanában elég sok fejlesztést terveznek! 
 
Már most imádom. Azokat a sportokat szeretem, amik a mozgás mellett a kutya agyát is lefoglalják, kihívás elé állítják. Imádom a távolsági munkát, a tiszta kommunikációt, aminek az elsajátítása mindkét félnek csak örömet okoz. A kutya (és a gazda!) irányába mutatott kíméletessége miatt ez a sport sokak számára lesz ideális életmód-program, azt hiszem :)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése