2021. március 9., kedd

Elhajtás indul

Dolgoztunk egy kicsit a Nyúllal a hétvégén, erről készítek egy kis összefoglalót.

Több tréninget is letoltunk, főleg miután - terv szerint - elkezdtük az elhajtás tanítását. Az elhajtás azt jelenti, hogy a nyáj halad elöl, utána a kutya, majd a felvezető követi őket. Néha utóbbi le is marad, tehát a kutyának önállóan, távolabbra el kell hajtania a nyájat. Természetesen itt is van több nehézségi fokozat, egyrészt a távolság, másrészt, hogy egyenesen, vagy később irányváltás(okk)al kell mindezt végrehajtani (mondjuk ne gondoljuk, hogy az egyenes elhajtás olyan marha könnyű, ha a kutyának pl az egyik oldala erősebb, gyorsan elferdül az az egyenes.. ).

A másik nehézsége, hogy a kutyától egészen eddig a nyáj gyűjtését kérted, tehát hogy tartsa a balanszpontot, kerüljön, kerítsen, hozza oda hozzád a jószágot. Most pedig megleped az ellenkezőjével, vagyis vigye el őket jó messze tőled, mégpedig egyedül (aki szívesen olvasna még az elhajtás nehézségéről, annak ajánlom Gulyás Viki ezen témájú bejegyzését, ITT). K.O. a kutyaagynak (lásd még "Te totál hülye vagy?? Nem látsz a szemedtől? Ezek EL FOGNAK SZÖKNI hát normális vagy?? Amúgy hol a francba maradtál le, én csináljak mindent egyedül?? És egyébként hova megyünk nagyokos??"). 

Mi hosszúpórázon kezdtük, ami jó ötlet szerintem, ugyanis megkíméli a kutyát a hibázástól, illetve a kutyát-gazdát a túl sok értelmetlen konfliktustól. A póráz a nyáj mögött tartja a kutyát, mi pedig egyenlőre egy lépéssel hátrébb követjük őt. Az első lépést a kutyának kell megtennie, ez fontos, mert a nyáj megindítása nehéz feladat lehet. Külön vezényszót teszünk az elhajtásra. Egyenlőre beérjük nagyon rövid szakaszokkal, amikor folyamatosan ismételjük a vezényszót és dícsérjük a szép sétát a birka mögött. Ha a kutya túlságosan megpróbálna felmenni valamelyik oldalon, egy pici korrekció belefér a pórázzal. Alapvetően a kutya itt is balanszolva halad majd a nyáj mögött, viszont ha túlságosan felmenne az egyik oldalon, akkor elferdül a nyáj és a menetirány. Newton-nak a jobb oldala erősebb, ezért nála várhatóan ez lesz a kihívás. 


Azt kell mondjam, én nagyon elégedett vagyok. Első próbálkozásaink voltak és Newton hamar megértette a dolgot. Borzasztóan elfáradt agyban, az első tréningen kicsit sokat is kértünk a feladatból és a végére igyekeznünk kellett, hogy csinálni tudjon pár szép métert még, amire rádícsérhetünk és befejezhetjük. A második tréningen sokkal kevesebbet kértünk, itt már fáradtabb volt az állatka, Gabi viszont le tudta dobni a pórázt az utolsó méterekre, ment szépen a haladás :) CukiokosNyúl.. nyilván sok-sok gyakorlás áll még előttünk, de nagyon örülök az elhajtásnak, ismét egy új feladat, érdekes és kihívás egyben.

A többi időben a szokásos feladatokat gyakoroltuk, készült pár rövid videó is. Van előrelépés pl. a karámból kihajtásban, jelesül, hogy Newton nem bombázza szét a csapatot ahogyan bemegy, hanem kerül, viszont utána még előfordulnak félreértések. Néha nem marad hátra, hanem kijön a birkák között, illetve a sebessége miatt kettészeli a nyájat és két részletben hajt ki, ami megintcsak nem szép.

A kifutásnál szintén javult a helyzet, egyre kevesebbszer választ le birkát a szélről, rendesebben kerül, bár túl nagy ívet nem vesz. A belerohanáshoz képest viszont ez is eredmény!

A behajtások gyönyörűek, azt kell mondanom. Talán nem is olyan nehéz ez a feladat, hiszen a birka előszeretettel megy be a helyre, ahol végre békén hagyják, viszont Newton is szépen gyűjti a jószágot és teszi be a karámba.

A kifutás utáni behozatalt kipróbáltam úgy, hogy a fák közé raktam be a nyájat, mert ez az együtthajtást is gyönyörűen javítja és lám, így működik! A fák lassítják a kutyát, összeszedettebbé, koncentráltabbá teszik a munkáját és szerintem azt is élvezi, hogy ki kell válogatnia őket a fák közül. Nem futja le őket és kerül eléjük, hanem kiszedegeti őket és behozza. Wow.

Ahogy visszanéztem a videókat, amúgy is a sebességgel kell valamit kezdenem. A kutya még mindig túl vehemens sok helyzetben és ezért nem lesz szép a munka. Kitalálok valamit...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése