2021. március 29., hétfő

Hát akkor.. újratervezés

Március 25-re kaptunk időpontot Newton-nal Dr. Eördögh Réka szemspecialistához. Tavaly év végén voltunk Budapesten, Dr. Fenyves Ildikónál, aki másodvéleményre küldött minket Rékához, mert az ő eszközparkja nem tette lehetővé a pontos diagnózist, Nyúl szeme pedig nehezen vizsgálható.

A vizsgálatot két okból akartam elvégeztetni: az egyik, hogy Newton genetikailag CEA-ra terhelt (Laboklin), a másik pedig a tenyésztési cél. Az egészségből ugyanis nem engedek. Megcsináltattam már a csípőszűrést, a genetikai teszteket, a szemészeti specialista vizsgálat volt az utolsó kör (persze lett volna még esetleg spermavizsgálat, de az mondjuk már csak l'art pour l'art). Több okból is gondoltam, hogy nem biztos, hogy minden rendben lesz, gondolok itt egy félvak testvérére, vagy arra, hogy amikor figyel, sokszor "előrébb" néz a bal szemével.

Nos, a hírek nem jók. Réka rendkívül precízen, szívét-lelkét-szaktudását beletéve vizsgálta, Newton szemeiről készült rengeteg fotó, pupillatágítás előtt és után, megnézte többféle műszerrel, réslámpával, világosban-sötétben.

Az eredmény: coloboma a látóidegfőben. Plusz rendkívül kanyarulatos, térdes vérerek, ami arra utal, hogy a retina sem teljesen tökéletes. Van némi HPP is (ez mondjuk kitérdekel, semmi káros hatása nincs). Talált ezen kívül furcsa szövetrészeket, amikben elsőre ő sem volt biztos, hogy retina diszplázia-e. Szóval minden van. A felvételeket Réka elküldi az Európai Kisállatszemészeti Egyesületnek (ECVO), a konzultációt követően kapunk végleges eredményt, 1-2 hét múlva. De ez a lényegen már nem fog változtatni: Newton nem megy tenyésztésbe. Az életminőségét mindez nem befolyásolja, hiszen mindig is így élt, plusz sportol, soha nem vettem észre, hogy a látása bármiben akadályozná. Viszont az utódai legalább ennyire terheltek, vagy akár vakok is lehetnének. A coloboma pedig nem kiegyensúlyozható a másik szülővel.

Természetesen a fenti eredmények úgy születtek, hogy a kutya 6-8 hetes korában klinikailag mentes eredményt kapott XD Ezzel csak azt akarom mondani, amit sokan tudnak már (mondjuk ennek ellenére semmi nem történik tenyésztői körökben), hogy a sima állatorvosi szemvizsgálattal és az általuk kiállított "klinikailag mentes" papírral kitörölhetjük a s*ggünket! Ha valós eredményt szeretnénk, vigyük már el a kutyákat specialistához... nincsenek sokan az országban, de Pesten többen is vannak, az elég központi hely... A szemspecialista állatorvosok listája megtalálható ITT

Egyáltalán nem terhelek semmiféle felelősséget a tenyésztőre, mert ő sem tudhatta anno, hogy az adott állatorvosnak köze nincs a szemészethez (mint ahogy a többieknek sincsen), sőt, azóta elérte, hogy az a klinika ne adhasson ki ilyen papírokat. Azóta az összes szűrést az ECVO-val csináltatja, minden kutyáján, sőt, az összeset leszűrette újra.

Hogy hogy érzem magam? Most már pár nap távlatából gondolok vissza az egészre. Szomorú voltam. Mélyen, egyszerűen. Nem sírtam, csak néha-majdnem. Néztem a kutyát, ezt a szépséges, csillogó ébenfekete szőrű, izmos, munkatudatos, öntudatos kutyát. Az embernek tudnia kell elengedni dolgokat - ez nekem mindig is nagyon nehezen ment, de sokat fejlődtem.

Voltak terveim. Az álmom volt, hogy a következő kutyám már az egyik kutyám utódja legyen és ők kísérjenek innét kezdve, életem végéig, vagy amíg bírom. Az álmom volt, hogy visszaadjak valamit a skótjuhásznak, ennek az egyébként többre hivatott fajtának. És erre nem is találhattam volna jobb kutyát, mint Newton-t. Soha, semelyik kutyámról nem gondoltam, hogy utódokat szeretnék tőle, pedig a 4-ből még 2, a goldenem és Asszírka is méltók lettek volna rá. De olyan kutya, mint ők, százszámra van. Okos, szép, barátságos, egészséges. Olyan skótjuhász, mint Asszírka, van még. De olyan, mint Newton, olyan nincs. Ő elszánt, öntudatos, érzékeny, önálló, hormonfűtött, ösztönerős, feladatorientált, dolgozni akaró, érdekből smúzoló, enyhén bunkó, végsőkig hűséges, stabil idegrendszerű álom-kutya, akivel dolgozni kell a kapcsolatért. Juhászkutya. Newton olyan példány, aki értéket hordoz, aki hozzáadott volna az egész fajtához. Ezt azok nem látták, akik nem akarták látni, vagy nem tudják mit kell nézni, mert fogalmuk sincs magáról a kutyáról, mint fajról.

Mert számomra mindig ez az első kérdés, amikor ránézek egy szülőpárra/alomtervre/alomra/kölyökre: mit ad hozzá a fajtához ez a kutya? Miért hozták őt létre és miért őt hozták létre? Milyen értéket képvisel? És amit látok magam körül, az szörnyű. Mert ez az érték általában 0. A küllem az egyetlen, ami érdekes. Tömegével születnek almok ideggyenge, leteszed-ott-marad, butácska, szerencsétlen, ösztönmentes, futni képtelen, plüssállat kutyáktól. De miért, kérdem én... nem vesszük észre, hogy ezek az egyedek még ideggyengébb, butácskább, szerencsétlenebb, ösztönmentesebb, stb-stb. utódokat hoznak a világra, aztán a végén már teljesen tönkretesszük a valaha brilliáns, elvileg imádott fajtánkat?!

Szóval voltak terveim.

Az lett volna az ideális, ha találok egy szukát, fedezéshez. A magyar tenyésztőkre nem alapoztam, mert tudom, mit képviselnek. Küllemet, semmi többet. Így elkezdtem felvenni a kapcsolatot külföldiekkel. Volt Ausztriából, aki érdeklődött Newton-kölyök után, de neki is csak kanja volt, akivel dolgozott, szukája nem :D Találtam számos szuper collie-t, de a munka mindenhol agility-t, rally obedience-t, dogdancinget, BH-t jelent. Igen, a terelés bonyolult sport, csak elszántaknak. De számomra ez jelenti az alapvető értéket. Én jó terelőképességgel megáldott, folyamatosan tréningező/dolgozó kutyát kerestem. Mert az óriási érték. Számtalan videót megnéztem, elküldtem Gabinak, elemzésre. Nem találtunk igazán jó kutyát. És ha találtunk volna is, ott volt még számtalan tényező: genetika, szimpátia, értékrend.

A másik opció a saját kutya felnevelése volt. Érdeklődtem több tenyésztő és több jövőbeli alom iránt, hogy találjak egy kiskutyát, egy kislányt, aki megfelelő párja lehet majd Newton-nak és mindketten képviselhetik a skót JUHÁSZkutyát, mert méltóak lesznek erre a névre. Ez sem volt könnyű, mert a cél a CEA genetikai mentes szuka lett volna, munkaorientált/dolgozó szülőktől, akiknek jó képességei vannak. De találtam, volt több potenciális alom! És nagyon boldog voltam, ugyanakkor kicsit pánikban is, hogy vehetek nagyobb autót a 3. box kedvéért :) Plusz, ha olyan kutyát akarok, mint Newton, akkor az adottságai mellé ugyanolyan foglalkozást is kell biztosítanom.. hát az nem könnyű menet :D Mert a Newton-típus nem marad ott, ahova leteszed :D De pont az elszántság, a dolgozni akarás, ami fantasztikus benne... ilyen kutyához kitartás kell :)

Hát, most már nem kell ilyen kérdésekkel foglalkoznom.

Nyilván kib*szásnak érzed, hogy pont egy ilyen kutya...

Nyilván szomorú vagy, hogy újra kell tervezned a jövőt.

Nyilván eszedbe jut, hogy újra felülvizsgáld az ivartalanítást, hátha ezek után leveszel egy adag stressz a kutyáról és jót teszel vele neki.

Nyilván elfogadod, hogy a két kutya mellé itt már nem lesz harmadik, a következő csak utánuk jön, ha egyáltalán.

Nyilván elgondolkodsz, hogy ezek után a skótjuhászhoz sem kell ragaszkodnod majd, mert nincs annyi időd, hogy mindezeknek a terveknek újra nekiugorj, egy új reménységgel (ha lesz egyáltalán), 10 év múlva.

Nyilván eszedbe jut, hogy most persze a hátad mögött kárörülnek mindazok, akik szerint a kutyádnak nem olyan szabályos a feje meg van rajta egy plusz fehér folt és ezért örüljön, hogy egyáltalán kapott törzskönyvet (a fehér folt is jött valahonnét.. valószínűleg egy többszörös díjnyertes TENYÉSZkutyától - ajjjajjj, de hát hooogy?), de még egyikük sem mutatott fel semmiféle sporteredményt, mert arról azt sem tudják, eszik-e vagy isszák...

Nyilván eszedbe jut, hogy nem lehetsz próféta, egyedül a tömeggel szemben úgysem mész semmire. Egyszerűbb, ha elengeded, hagyod az egészet, hadd guruljon a lejtőn, elvégre nem kell neked megváltanod a világot - csak azt hitted, van még valahol józan ész. És talán van is. Nehéz megtalálni, de nekem itt-ott sikerült. És ezeket a kapcsolatokat nem veszítettem el. Ha majd újra gondolkozom a jövőben, felkeresem őket.

Nekem már csak egy dolgom van: boldogan élni az én csodálatos, elszánt, öntudatos, érzékeny, önálló, hormonfűtött, ösztönerős, feladatorientált, dolgozni akaró, érdekből smúzoló, enyhén bunkó, végsőkig hűséges, stabil idegrendszerű álom-kutyámmal, akivel dolgozni kell a kapcsolatért.

Menj... Afterhero Blind Guardian


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése