2019. március 2., szombat

Napi rutin 2 skóttal

Gondoltam hátha érdekel valakit, hogy hogyan áll össze az ember napirendje, ha skótokat tart lakásban, vagy egyáltalán, mire lehet számítani ilyen életforma esetén.

Amit nyilván mindenki tud, az az, hogy a lakáskutya megköveteli a napi többszöri sétát, illetve bármilyen kutyás irodalom az támpontokat - konkrétumokat viszont annál kevesebbet.


Arra, hogy a mindennapokban ez mégis hogyan áll össze, itt egy példa, a miénk.

Kezdjük a hétköznapokkal.

Kelés: 05:30
A kutyák már annyira be vannak állítódva erre az időpontra, hogy akkor sem tudnánk szerintem elaludni, ha nem jelezne az ébresztő. Asszírka nekiáll mászkálni, nyünnyögni, ajtót zörgetni. Pár perces "hol vagyunk?? / már reggel van??" tájékozódás után végre kimászunk az ágyból és gyors öltözés, készülődés.

Séta: 05:50
Ilyenkorra sikerül összekaparni magunkat és elindulni. Vannak reggelek amikor együtt megyünk, mind a 4-en. Ilyenkor 06:25-ig haza kell érnünk, hogy Gábor elérje a vonatot. A legközelebbi zöldterületig, illetve a futtatóba szoktunk menni, lehetőség szerint kicsit variálva az útvonalat.

Időnként külön megyünk, Asszír Gáborral, én Nyunyuval. Ez azért alakult így, mert régen Asszírka gyorsabban végezte el a kis/nagydolgokat, vele Gábor hamarabb hazaért, én pedig mentem hosszabbat, akár egy órát is. Most már inkább azért iktatunk be ilyeneket, hogy a kutyáknak legyen külön "tere". 

Ha egyedül vagyok velük, szinte mindig hosszabban viszem őket, 45 perc - 1 óra. Ilyenkor 7 körül érünk vissza.

Ami fontos, hogy ismernünk kell, a kutyánknak mennyi időre van szüksége a dolgai elvégzéséhez. Kan kutya is kiüríti a hólyagját 20 perc alatt, tapasztalatom szerint. Ez az idő általában a nagydologhoz is elég. Mi nem "hajtunk erre", tehát nem fordulunk vissza azonnal, ha mindenki elvégzett mindent, a sétaidő ettől független, de figyelünk, hogy minden OK-e. 

A másik, hogy van aki fárasztásként labdázik, futtatja a kutyát reggel, én ezt nem szoktam, mert akkor hazaérve kiinnák a tálat - és utána egész nap majd' bepisilnének szegények. Szóval szimpla nyugis séta.

Reggel hálaégnek tudunk szabadon sétáltatni, ezt nagyon szeretem, mindenkinek kényelmesebb.

Hazaérkezés: 06:25 - 07:00 körül
Innét a kutyáknak pihi következik. Newton pl annyira megszokta már a rendet, hogy amint hazaérünk, bevonul a szobába és már a nyakörvet is fektében veszem le róla. Asszírka is szépen elpihen, de rajta látszik, hogy bármikor választaná a bulit a pihenés helyett. Én ilyenkor gyorsan átöltözöm, arcmosás/fogmosás/fésű/smink - indulás. Büszke vagyok rá, hogy mindez max 15 percet vesz igénybe :D

Pihenő: 06:25/07:00 - 16:25
Általában fél ötre érek haza. Mivel a napi kötelező munkaidőm 8 óra 45 perc, plusz a parkolóból be illetve kisétálás is több mint 15 perc, mondhatjuk, 9 óránál többet vagyok a munkahelyen, plusz utazás. Utóbbiban nagyon szerencsés vagyok, közel lakunk a munkahelyemhez.

Délutáni séta I és II: 16:30
Az egész napból ezt a részt utálom a legjobban. Adott a két energikus kutya, akik halálra unták magunkat az elmúlt 10 órában.. ugye az a minimum, hogy rohansz lefelé velük (átöltözés hazaesést követő 5 percben), hadd pisiljenek. De hova?? A városban a forgalom nagy, kocsik, kisgyerekek, szülők, iskola az utcában, hazaigyekvő emberek. Szóval itt szigorúan póráz. Néha flexizek, mert nagyobb teret ad a kutyáknak, néha rövidpórázozok és inkább megállogatok.

Az útvonal/időtartam a reggelivel szinte megegyező, futi illetve zöld, itt elengedem őket (ha nincs ott éppen inkompatibilis kutya, ugye - nem a mi részünkről, mert a srácok aztán mindenkivel kijönnek, de van pár kankutya akik nem bírják a többit...). Szoktunk néha találkozni másokkal, ez jó, akkor el is beszélgetek egy kicsit, a kuttyok meg elvannak.

Közben már agyalok, hogy hova vigyem őket, ahol mozogni is lehet (délutáni séta II)... ezt tényleg utálom. Vagy megyünk az Iparcsatorna mellé, vagy Szentivánra, vagy Győrújbarátra, vagy Csanakra, vagy Apához, gyalog. Mind megkívánja, hogy autóba üljek velük - ez nagyon idő/pénz és energiarabló, de nincs nagyon más választásunk.

Van, hogy a fenti eü kör után visszajövünk a lakásba és pár órával később megyünk nagy sétára, Gáborral és a többiekkel. Elsődleges célpont ilyenkor a Duna-part, ahol akár 1,5 órát is megyünk. Ezt nagyon szeretem, mindig örülök a bandázásnak :)

Összességében a délutáni séta (I és II) tehát 1,5 - 2 óra körül alakul.

Vacsi: 20:00 körül
A délutáni II., nagyobb séta után jön a vacsora. Ez nem mindig sikerül 8 körül, de igyekszünk (volt olyan időszaka az életünknek, amikor elég összevissza kaptak enni, vagy csak kézből, de mivel elég érzékeny a gyomruk, az állatorvos tanácsára megpróbáltuk beállítani ezt a napirendi pontot is). A vacsi után kell kb 1 óra nekik, mire a kaja "leér". Intenzív mozgatással ilyenkor már nem kell számolni, nem kell félnünk tehát a gyomorcsavarodástól (ennek elkerülése végett kaja után 2 óra pihenőt szoktak előírni). A délutáni séta és a vacsora hatására a kutyák viszonylag sokat isznak, ezért is van szükség még egy levitelre.

Esti utolsó levitel: 21:00 körül
Ez programtól (focimeccs :D) függően este 9 és fél 10 körülre került. Amíg fiatalabbak voltak a kutyák, később, fél 11-kor mentek, hogy ne kelljen annyit kibírniuk... de mi is öregszünk, meg ilyen korai kelésnél elég halálos kombináció volt a késő esti levitel. A mostanival fenntartható a rendszer. Ez a séta kb 20 perces. Ennyi idő alatt mindent el tudnak rendezni.

A délutánok néha picit módosulnak, van hogy az eü kör után inkább a lakásban vagy egy nyugisabb helyen kint játszunk/gyakorolunk picit, aztán elsétálunk Gábor elé a vasútra fél 7-kor, de a fenti forgatókönyv az általános.

Elmondható, hogy hétközben nem várunk magunktól semmit... munka - kutyák. Túlélésre játszunk. Túlságosan érdemi munkát, gyakorlást nem lehet ide beiktatni, főleg, hogy a kutyákat nehéz szeparálni. Ami órási segítséget jelent, az az agilityedzés, heti 1x/kutya. Szuper sport, szuper edzővel. Minőségi és hasznos időtöltést ad a hülye hétköznapokban :)

A hétvégék jelentősen jobbak.

Ilyenkor kelés 05:50-kor, a reggeli séta kb 06:00-tól. Hétvégén én viszem a reggeleket, nem is bánom, felkelni mindig jobban tudtam, mint későig fennmaradni :). Hosszabbat szoktam menni velük ilyenkor, kivéve, ha tudom, hogy nemsokára indulunk kirándulni/terelni, akármi.

Hétvégente sokszor túrázunk, de ilyenkor tudunk menni pl. terelni is, vagy nyáron Vázsonyba. Ha van tanfolyamunk, az is hétvégén van. Néha csak találkozunk a többiekkel, hosszabban, 2-3 órát sétálunk a Püspökerdőben vagy valahol a közelben és beszélgetünk.

Szóval a hétvége a kutyáinknak is hétvége, ilyenkor egész nap velünk vannak, sokat mozognak, világotlátnak, tanulnak :) Szóval minőségi időt töltünk velük. Ezt szeretem a legjobban :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése