2017. május 30., kedd

Kitérő - skót juhász színpaletta

Skót juhászt több színben is rendelhetünk, alapvetően ezek a következők:


Gold sable
Dark sable (Forrás: sheltie.hu)

Tricolour
Blue merle
Illetve mivel az amcsik mindig valami mást akarnak, a nálunk szinte ismeretlen white collie

Abszolút kedvencem a dark sable, de alapvetően nem a szín befolyásolta a döntésemet. Azonkívül volt egy olyan - lehet hogy téves - elképzelésem, hogy a fajta agyontenyésztésének időszakában a gold sable/dark sable színváltozatot ontották, így talán a tricolour kevésséb érintett idegrendszeri vagy egyéb problémákkal (valóban létező jelenség, hogy egy fajtán belül egy adott örökletes betegség színváltozathoz köthető, pl a blue-merle színhez a süketség, vagy pl a cocker spánielnél az arany színhez köthető idegrendszeri problémák).

Illetve itt jegyezném meg, hogy bár Lassie-t minden filmben és sorozatban, illusztrációban gold sable kutya testesíti meg, a regény szerint ő tricolour skót juhász volt (vajon ez a szín nem olyan mutatós a vásznon??):

"... abban nem volt vita, hogy ha akadt is valaha Greenall Bridge-ben kiválóbb kutya Sam Carraclough háromszínű Lassie-jénél, ..."

"Az asszonyok kinéztek az ablakon, a Fő utca boltosai kiálltak az ajtajukba, meglátták a Fekete-fehér-arany színű Lassie-t, ahogy büszkén ellépkedett előttük, és azt mondták: - Öt perc múlva négy. Itt megy Lassie."

Ennyi. :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése