2018. augusztus 3., péntek

Útkeresés

Ideje lenne azt hiszem leülni és végiggondolni, mit is szeretnék és mikor is szeretném elérni Newton-nal. Vannak elképzeléseim/céljaim, de igencsak (lehetőleg értelmes) sorba kellene állítanom őket.

Miért ilyen fontos ez?

Azért, hogy legyen mire felépíteni a gyakorlásokat. Mostanában ezek nem túl hatékonyak -- egyrészt természetesen időhiány miatt (nincs időm/energiám tervezni), másrészt a fejemben levő káosz miatt is :) Hallottam egy rendkívül inspiráló "Tudatos tanítás" előadást Kozák Enitől, ami rengeteg gondolkodnivalóval látott el...

Azonkívül tudom, hogy semmivel nem vagyok elkésve, hiszen Newton még csak 1,5 éves.. annyi időnk van!! ❤️

Mikre is gondoltam?

Szeretnék az elkövetkezendő időkben:
  • Terelőösztönpróbát - augusztus 25-re fel is jelentkezek, mindkét kutyával
  • Karaktertesztet - lesz októberben, Portelken, ezt jó lenne megcsípni
  • Tenyészszemlét - detto
  • Ü3 vagy Ü4 vizsgát - itt még eldöntöm, melyik legyen.. év végén jó lenne, amikor Asszírka vizsgázik alapfokon, akkor becsatlakozni a középfokos vizsgázókhoz.

A terelés és az agility több időt igényel, ezekről később fogok gondolkozni, amikor már jobban látom, hogyan haladunk. Mindkettőt nagyon szeretjük csinálni és talán ügyesek is vagyunk (bár mostanában a terelésen kicsit elbizonytalanodtam... hogy valaha le tudom-e lassítani Newton-t, vagy egész életemet a birkák közötti botladozással és beszorulással fogom-e tölteni.. ez kicsit elveszi a kedvemet, mert a szép haladás alapvető lenne a munkához és olyan sok minden megy neki egyébként olyan szépen!!!).

A fenti felsorolás körülbelül az időbeliséget is tükrözi. 

A terelőösztönpróba ténylegesen ösztönpróba, ide különösebben gyakorolni nem kell, bár az elején van némi engedelmes munka, erre lehetne azért erősíteni, mert elég régen volt... szerintem már nem is emlékszünk, milyen a szép lábnálkövetés, csoportkerülés, stb. Szóval itt kellene kezdeni.

A karakterteszthez inkább szocializációs alapok kellenek (meg persze jó idegrendszer), szerintem ebben jól állunk. Azért itt sem ártana néhány gyakorlat. Áthaladás furcsa felületeken, egyebek.

A tenyészszemléhez a beállásokat, mozgásokat kellene gyakorolnunk basszus, ezekről halvány lila gőzöm sincsen, a kiállítások világa iszonyat távol áll tőlem. Mégis úgy kéne azért odamenni, hogy ne teljes káoszba fulladjunk, meg azt se tudjuk merre van az előre, meg folyton leüljön a kutya állításból... ehhez segítséget kell kérnem, az tuti.

Az Ü-k közül az Ü3 tűnik esélyesebbnek. Itt van egy
  • apport: saját, tetszőleges tárgy behozatala
  • akadálysor: ferde palánk, görbe kúszó és távolugró
  • kézjel: ültetésből fektetés, állítás, ültetés, 10 m távolságból
  • irányítás: 1 bójához, 15 méterre
  • megállítás: 20 méterről, ültetés 10 és 15 m között
Aztán, amit már fel sem merek írni, az az obedience alapozó Illés Anitánál, illetve a treibball alapozó Sopronban. Ezek azt hiszem, váratnak még magukra. De nyugodjak meg, legalább vannak jövőbeli elképzeléseim.

Tehát akkor: kezdhetném is a dolgokat, némi engedelmes alapok-visszahozással...


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése