2018. december 20., csütörtök

Tenyésztés?! Szaporítás?? És amúgy miért nem gondolkozunk?

Eredetileg nem akartam erről a témáról írni, mert mással sincs tele a facebook, meg az internet... de ma jött egy olyan hír, ami egy újabb oldalát is felveti ennek az egész történetnek - és én csak erre szeretnék kitérni.

A Retriever Rescue tette fel egy szaporítótelep felszámolásának képeit. Borzalmas.

És ami ebben rendkívül érdekes .. ez egy "hivatalos" TENYÉSZET.  Értem ezalatt a kennelnevet, a törzskönyvezett, import kutyákat, a kiállításozást, a csillivilli, megható stb. facebook-képeket. Ennyi. Ennyi elég, hogy a világ elhiggye, hogy itt aztán minden csodálatos.. mert manapság mindent visz az agyonszívecskézett fénykép, a like-ok, beállított (manipulált, photoshop-os) fényképek, a kölcsönös s*ggnyalás. A felszín. A mélység manapság már nem divatos. Mert a mélységet nem elismerik, hanem irigykednek rá - és kiközösítik. Mert jobb mint ők.

Ha nem is ennyire durva a helyzet, de van olyan (külföldi biztosan) skótjuhász "tenyésztő" is, akinek minden kutyája egy-egy kicsi kennelben tölti az életét, amíg el nem adja!!! Közben pedig a kiállításokon csillog-villog azokkal a szerencsétlen állatokkal, akik valójában csak eszközök. Eszközök, a saját dicsőségéhez!! Semmi köze ennek az egésznek a KUTYÁHOZ. Hol boldog az a kutya, aki az egész életét a kennelben/udvarban tölti, kivéve amikor előráncigálják a fésülés/kiállítások miatt??? Hol vannak a kutya igényei?? Ja, tényleg, legyen boldog, mert szuper tápot kap enni - meg fésülik is. Most őszintén, azt gondolom, hogy ez is állatkínzás. Ja és persze vesznek tőle kutyát. Más tenyésztők is!!!! Ja, mert szépek.

Soha nem értettem ezt a hozzáállást. A tenyésztőnek kellene a legelhivatottabb embernek lennie!! Állítólag a tenyésztés nem éri meg anyagilag (abszolút elhiszem). Hát akkor? Nem szereti azt a nyomorult állatot legalább annyira, hogy az ő igényeit helyezze előtérbe?? Miért a facebook like-ok és szívecskék fejezik ki a "szeretetet"??? Miért a kiállítási eredmény a minden?? Miért hiszi ezt el mindenki? Hát senki nem tud feltenni néhány értelmes kérdést és nem nézni, hanem látni is a szemével, meg esetleg gondolkodni egy kicsit???

Komolyan, látok gyönyörű kutyákat a képeken, aztán amikor az életben találkozom velük (vagy nem, mert nem tudják elhozni közösségbe, mert olyan félénk vagy agresszív..), a szívem összefacsarodik. Mert nem látom a szemében az értelmet - és a boldogságot. Egyszer megpróbáltam egy kutyát rávenni, hogy ugorjunk át együtt egy alacsony kötelet, mert mindig "elakadt" benne. És láttam, hogy képtelen kommunikálni velem. Csak a kezemet nézte, állhatatosan és folyamatosan. Mert ez volt az egyetlen, amire tanították. A kiállítások miatt. Egyszeribe olyan szomorú lettem és annyira sajnáltam őt, hogy legszívesebben megöleltem volna...

Hol a határvonal a tenyésztés és a szaporítás között, ezek után? Semmi sem garancia. Csak a józan eszünk (lenne az). Próbáljunk kicsit gondolkozni és ássunk kicsit mélyebbre... mélyebbre, mint a facebook like-ok!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése