2018. május 8., kedd

Hogyan sétáltassunk kutyát? - II. rész: milyen igényei vannak egy kutyának?

Vajon milyen igényei vannak egy kutyának, amit a séta, vagy csak a közös időtöltés/közös akció ki kell(ene), hogy elégítsen? A felsorolt pontok persze némiképp át is fednek, igyekeztem azért jellegzetes példákat találni.

Ami rögtön beugrik: mozgásigény!

A kutyának a séta testmozgást, fizikai kihívást jelent. A fizikai felépítéstől, egyéni tulajdonságoktól függ, mekkora ez a mozgásigény: levezetése lehet 10 perces vagy órákig tartó séta, de lehet futás, vagy akár komoly, rendszeres sport: canicross, bikejöring, stb-stb.

Szellemi kihívás

Vagyis az agymunka. Nem tudom, miért az a beállítottság sok embernél, hogy "én nem akarok semmi különöset a kutyámtól", meg "én nem akarom egrecíroztatni". Valahol olvastam, lehetséges, hogy az emberek ténylegesen saját tapasztalat alapján kötnek a tanuláshoz negatív élményt?? A kutya számára a tanulás (ha jól csináljuk) kifejezetten öröm. Látnotok kellene, hogy amikor a többiekkel a suli környékén sétálunk, vagy csak megérkezünk oda, milyen örömmel rohannak be, hogy "ezúttal mi a buli tárgya?".. Vagy hát minden klikkeres ismeri a kutyája fejének örömmámorát a klikker elővétele utáni  másodpercben.. A kutya a tanulással nem csak az agyát köti le - minden megtanult feladatból profitál valamit: sok gyakorlat egyidejűleg  mozgáskoordinációt, problémamegoldást, tanulási képességet, gondolkodóképességet is fejleszt. A kutyák intelligensek. Ezt mindenki tudja. Adjuk meg nekik a lehetőséget, hogy kihasználják a képességeiket. A tanítással nem mellesleg a köztünk lévő kommunikáció is fantasztikus fejlődésen fog keresztülmenni.

Ösztönenergiák kiélése

Aki ismeri a Tükör-módszert, illetve dolgozik a kutyájával, annak ez nem újdonság. Valahol, valamikor, valamilyen körülmények között az ösztönenergiáknak le kell vezetődniük. Szerintem ez jóval több, mélyebb dolog, mint a fizikai mozgásigény vagy a szellemi munka. Külön kell vele foglalkozni. Levezetését a kutyát magas ösztönhőmérsékletre hozó és abban tartó, a gazda által irányított tevékenységként lehet megvalósítani (hú, ez szép mondat volt!) Tehát ide soroljuk mindazt a tevékenységet, amibe a kutyánk teljes"agyeldobással", teljes fizikai valójával veti bele magát. Minden kutyánál más. Ide tartoznak általában azok a tevékenységek, amire a kutyát kitenyésztették.  Őrző-védő, terelés, szánhúzás, de akár agility vagy egyéb kutyás sportok. Lehet ilyen akár egy apport vagy zsákmányjáték is, ha a kutyában nagyon erős a zsákmányösztön és mi irányítjuk az akciót.

Aztán: játékigény

Mindenki tudja, hogy a kutyák szociális lények. A gazdival való játék nagyban erősíti a kapcsolatot. Mégis, olyan kevésszer látom, hogy az emberek a mindennapi séta során játszanának a kutyájukkal! A játék lehet egyben fizikai kihívás (apportozás), de lehet intelligenciajáték, agytorna is, mégis kiemelem így külön is, mert a játék felszabadult, vidám, jutalmazó jellegű.

Szociális igény

Nem elhanyagolható, hogy a kutyának nagy szüksége van szociális kapcsolatokra, a fajtársakkal való játék, kommunikáció lehetőségére - vagy egyszerűbben csak a társasági létre. Nem árt néha új kutyás társaságba, vagy akár embertársaságba menni a kutyánkkal (szóval igenis vigyük el sörözni a kollégákkal és ne érdekeljen minket, ha értetlenkednek, hogy minek! :D).

A továbbiak nem "hivatalos" kategóriák, de szerintem még ide sorolhatók:

Erdei túrák

Megadja a kutyának a természetes környezetében való felszabadult mozgáslehetőséget és nem mellesleg a gazdi lelkivilágára is nyugtatóan hat. Eddig ahány stresszcsökkentésről szóló cikket olvastam (embereknek :)), mindben szerepelt a természetjárás fontossága..

Kettesben a gazdival

Szerintem minden kutya kitörő örömmel reagál a "csakagazdivalketten"-programokra. Néha szükség van rá, hogy senki és semmi ne zavarja meg a kapcsolatot :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése